Premieplicht in Nederland; geldige detacheringsverklaring

De Inspecteur heeft terecht de premie volksverzekeringen geheven van een dga van een Nederlandse bv voor wie door de SVB een detacheringsverklaring was afgegeven in verband met tijdelijke werkzaamheden in België. Dat heeft Gerechtshof Den Bosch geoordeeld.

Belanghebbende (X) is het gehele jaar 2011 woonachtig in Nederland. Hij is dga van een in Nederland gevestigde bv. X is werkzaam in loondienst bij de bv en verricht zijn werkzaamheden voor de bv gedurende de jaren 2011 en 2012 nagenoeg uitsluitend in België. In verband met de – tijdelijke – werkzaamheden in België is in oktober 2010 door de SVB een detacheringsverklaring afgegeven. Hierin is verklaard dat X in Nederland premieplichtig is voor de premie volksverzekeringen voor de periode van 20 oktober 2010 tot en met 31 december 2011.

Een verzoek om verlenging van die periode is afgewezen omdat X heeft aangegeven structureel in België te gaan werken en wonen. X is op 17 februari 2013 naar België geëmigreerd en op 30 mei 2014 verhuisd naar Zwitserland.

In geschil is onder meer of X in 2011 premieplichtig is voor de volksverzekeringen.
Het gaat hierbij om de vraag wat de status is van de detacheringsverklaring in het land van afgifte, in casu Nederland.

Volgens Hof Den Bosch is niet gebleken dat de detacheringsverklaring onjuist is. X is ingevolge de detacheringsverklaring in Nederland premieplichtig voor de premie volksverzekeringen, zodat de Inspecteur de premie volksverzekeringen terecht van X heeft geheven. De omstandigheid dat een voor het jaar 2010 opgelegde naheffingsaanslag is vernietigd, leidt niet tot in rechte te beschermen vertrouwen. Ook de overige stellingen van X (over bevoegdheid ambtenaren, recht op integrale kostenvergoeding en immateriële schadevergoeding) worden verworpen.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen