Positieve reacties op pensioennotitie kabinet

Belangenorganisaties en politieke partijen zijn in hun eerste reactie positief over de Hoofdlijnennota van het kabinet over het opzetten van een nieuw pensioenstelsel. ‘Een stap in de goede richting', zei vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV maandag. VVD-Kamerlid Helma Lodders is ‘erg blij dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) aangeeft dat zij bereid is om het systeem van de 'doorsneepremie' af te schaffen.'

Ook seniorenbond ANBO, het Verbond van Verzekeraars en vakcentrale VCP kunnen zich vinden in een groot deel van de uitgangspunten die het kabinet neemt. ANBO vindt alleen het idee om pensioendeelnemers de mogelijkheid te geven pensioenpremie te onttrekken voor het financieren van een woning, helemaal niks.

De Pensioenfederatie noemt de brief van Klijnsma ‘een evenwichtig stuk’. De pensioenfondsen hechten eraan dat werknemers, werkgevers en beroepsbeoefenaren meer mogelijkheden krijgen om in onderling overleg te bepalen met wie ze samen pensioen regelen en welke risico’s samen worden gedeeld.

Er heerst wel een beeld dat er nog een lange weg te gaan is, voor er daadwerkelijk een nieuw pensioenstelsel komt. ‘Het huiswerk is gedaan, nu het echte werk nog’, constateerde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

‘Het is een goede aanzet, zeker voor een discussie over de toekomst van het pensioenstelsel’, aldus Roos Vermeij van de PvdA. Nog niet alles is uitgewerkt en dat maakt een oordeel volgens haar nog wat moeilijk. Haar partij blijft voorstander van een ‘stevig collectief en solidair pensioenstelsel’. Ze is geen voorstander van een pensioenstelsel met heel veel keuzes.

De Hoofdlijnennota is een resultaat van de nationale pensioendialoog. Staatssecretaris Klijnsma vroeg betrokken partijen vorig jaar met suggesties te komen voor aanpassingen die nodig zijn om het Nederlandse pensioenstelsel meer toekomstbestendig te maken. Afgelopen periode hebben al die partijen bij de bewindsvrouw een advies ingediend.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen