Plastic tasjes: er zijn BTW-vrije alternatieven

Sinds 1 januari 2016 mogen geen gratis plastic tassen meer verstrekt worden. Ten aanzien van de levering van een plastic tas is 21% BTW verschuldigd. Maar er kunnen nog altijd gratis en zonder BTW-heffing tassen worden verstrekt: via een tassenverzamelpunt of door papieren, stoffen en jute tassen zonder plastic coating of voering te verstrekken.

Sinds 1 januari 2016 mogen er geen gratis plastic tassen meer verstrekt worden aan klanten. Het verbod op gratis plastic tassen geldt voor winkels (ook apotheken), horeca, benzinestations, ambulante handel zoals verkoop huis-aan-huis of op markten, kappers, musea, webwinkels en postorderbedrijven.

Het verbod op het gratis verstrekken van plastic tasjes geldt voor winkels, maar ook voor apotheken, horeca-zaken, benzinestations, ambulante handel, zoals huis-aan-huis verkoop of op markten, kappers, musea, webwinkels en postorderbedrijven. Het is wel toegestaan om een plastic tas ter beschikking te stellen tegen een kleine vergoeding. De vergoeding voor de plastic tas mag de verkoper zelf bepalen. De overheid heeft een richtprijs voor een plastic tas van € 0,25 per tas vastgesteld. De vraag is vervolgens of over de levering van de plastic tas BTW is verschuldigd en welk BTW-tarief in dat geval van toepassing is.

Kassabon (factuurvereisten)

De vergoeding voor de plastic tas moet bovenop het verkoopbedrag van de aangekochte goederen komen. Het bedrag voor de plastic tas moet daarom ook apart op de kassabon worden vermeld. Daar waar dat voor een particulier niet van belang is, is het voor een ondernemer in verband met het recht op aftrek van voorbelasting van belang dat de kassabon voldoet aan de factuurvereisten. Voldoet de kassabon namelijk niet aan de factuurvereisten dan heeft de ondernemer geen recht op aftrek. Indien het totaalbedrag op de kassabon onder de € 100 (inclusief BTW) blijft dan moet de kassabon aan de volgende factuurvereisten voldoen:

  • De factuurdatum

  • De naam en adresgegevens van de leverancier/dienstverrichter

  • De goederen of diensten die worden geleverd

  • Het BTW-bedrag

Blijft het totaalbedrag niet onder de € 100 dan moet aan de volgende vereisten worden voldaan en is het de ondernemer aan te raden de leverancier/dienstverrichter om een factuur te verzoeken aangezien een kassabon meestal niet aan al deze vereisten voldoet:

  • Factuurdatum

  • Opeenvolgende factuurnummer

  • BTW-identificatienummer van de leverancier

  • BTW-identificatienummer van de afnemer (bij verleggingsregeling of intracommunautaire levering)

  • NAW-gegevens van de leverancier en van de afnemer

  • De hoeveelheid en een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of diensten

  • Datum waarop de levering of dienst heeft plaatsgevonden

  • De maatstaf van heffing voor elke tarief of elke vrijstelling, de eenheidsprijs exclusief BTW, evenals de eventuele vooruitbetalingskortingen en andere kortingen indien die niet in de eenheidsprijs zijn begrepen

  • Het toegepaste BTW-tarief

  • Het te betalen BTW-bedrag

Verpakkingsmateriaal vs. afzonderlijk goed

Verpakkingsmateriaal gaat normaal gesproken op in de totale vergoeding voor de levering van een goed. De gedachte hierachter is dat de verpakkingen voor de modale consument slechts een onderdeel van de goederen zijn. Daarvan zijn onder omstandigheden uitgezonderd bijzondere verpakkingen die voor de consument een zelfstandige gebruikswaarde hebben. Deze verpakkingen moeten wel als afzonderlijk goed worden aangemerkt. Dat is bijvoorbeeld het geval als de verpakking een geldwaarde vertegenwoordigt die aanzienlijk is gelet op de waarde van het verpakte product.

BTW-bedrag

Ten aanzien van de levering van de plastic tas is de verkoper 21% BTW verschuldigd. Het maakt daarbij niet uit of hetgeen wordt aangekocht onder het 6%-tarief of onder het 21%-tarief valt. De plastic tas wordt dus niet gezien als verpakkingsmateriaal maar als een afzonderlijk goed.

Afronding BTW-bedrag

De verschuldigde BTW over de plastic tas mag afgerond worden op hele centen. Stel dat voor een plastic tas € 0,25 in rekening wordt gebracht dan bedraagt de verschuldigde BTW: 21/121 x € 0,25 = € 0,04. Naast een berekening van de verschuldigde BTW per artikel mag ook ten aanzien van het totale bedrag van de aankopen een afronding op de berekening van de verschuldigde BTW plaatsvinden. Maar let op, de gekozen methode dient consistent te worden toegepast.

Alternatief

Als alternatief voor de verkoop van plastic tassen waarover BTW is verschuldigd kan een tassenverzamelpunt worden gebruikt. Hier kunnen klanten dan hun plastic tas in doen of juist uithalen om te hergebruiken. In dat geval is BTW-heffing niet aan de orde aangezien tegenover het gebruik van een plastic tas dan geen aparte vergoeding hoeft te worden betaald. Ook mogen nog wel gratis en dus zonder BTW-heffing papieren, stoffen en jute tassen verstrekt worden aan klanten zolang deze maar geen plastic coating of voering hebben.

Actiepunten

  • De verkoop van de plastic tassen moet worden bijgehouden in de administratie.

  • De verkoop van een plastic tas moet apart op de kassabon worden vermeld. De prijs van de plastic tas komt bovenop het aankoopbedrag van de producten. Over de prijs van de plastic tas moet ook BTW worden berekend.

  • De verkoop van de plastic tasjes wordt aangegeven in de BTW-aangifte bij vraag 1a. Ook moet de BTW over de verkoop hier worden aangegeven. Als altijd al per kwartaal aangifte wordt gedaan, wordt nu ook in iedere kwartaal aangifte de verkochte plastic tasjes in dat kwartaal aangegeven. Wanneer per maand aangifte wordt gedaan, moet per maandelijkse aangifte de verkochte plastic tasjes in diezelfde maand worden aangegeven.

 

Gerelateerde artikelen