‘Plafond in zicht bij toename zzp’ers bouw’

Aan de stormachtige toename van het aantal zpp'ers in de bouw lijkt een einde te komen. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) komen er de komende jaren nog wel meer zelfstandigen bij in de sector, maar is de groei duidelijk aan het afvlakken.

Nu bestaat het personeel op bouwplaatsen gemiddeld voor 47 procent uit zzp'ers en andere flexwerkers. Dat aandeel loopt de komende vijf jaar waarschijnlijk nog maar ietsje op, naar 51 procent. Het plafond is in zicht, aldus het onderzoeksinstituut. Tussen beroepen bestaan nog wel vrij grote verschillen. Vooral voor zeer gespecialiseerde functies kan het handig zijn om als zelfstandige te werken.

Volgens het EIB is de zogeheten flexibilisering met name tijdens de crisis fors toegenomen. Inmiddels is de hele situatie op de arbeidsmarkt rigoureus omgeslagen. Na zes jaar van crisis en een enorm verlies aan arbeidsplaatsen, is nu juist sprake van een tekort aan bouwvakkers. Tussen nu en 2022 zijn er naar verwachting 55.000 nieuwe krachten nodig, denkt het EIB. Die schaarste maakt het ook weer makkelijker voor bouwvakkers om in loondienst aan de slag te gaan.

(ANP)