Pilot met Standard Business Reporting woningcorporaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) zoekt woningcorporaties die van april tot juni 2016 mee willen doen aan een pilot met Standard Business Reporting (SBR).

Dit meldt koepelorganisatie Aedes. SBR moet het verzamelen en uitwisselen van bijvoorbeeld financiële informatie tussen corporaties en partijen als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en de Autoriteit woningcorporaties (Aw) makkelijker, efficiënter en minder foutgevoelig maken. Minister Blok overweegt SBR in 2018 voor alle corporaties verplicht maken.

Standard Business Reporting is de nationale standaard voor uitwisseling van verantwoordingsgegevens tussen ketenpartijen op basis van standaard bouwblokken, methoden en technieken voor het inrichten van informatie-uitwisseling.

Aan de pilot kunnen ongeveer twintig corporaties meedoen. Zij kunnen alvast wennen aan de standaard door hun jaarrekening volgens de regels van SBR te leveren aan Corpodata (de portal die voor onder andere het WSW en de Aw corporatiegegevens verzamelt). Corporaties krijgen ondersteuning van Logius, de dienst digitale Overheid van het ministerie van BZK. Als de pilot een succes is, wil minister Blok SBR vanaf 2018 verplicht stellen voor woningcorporaties. Ook de Kamer van Koophandel accepteert vanaf dat moment alleen jaarrekeningen die via SBR zijn aangeleverd.

 

(Aedes)

Gerelateerde artikelen