Pikante vragen en minder pikante antwoorden over hoge partnerinkomsten

Aan het politieke debat over regelgeving voor het accountantsberoep komt geen einde. Nu komen de hoge inkomsten van partners bij de Big Four aan de orde. Henk Nijboer (PvdA) heeft hier op 30 december 2014 vragen in de Tweede Kamer gesteld. Vandaag antwoordde verantwoordelijk minister Dijsselbloem.

De vragen van Nijboer zijn niet mals.

Zo is er een vraag over stevig gestegen partnerinkomens terwijl de sector juist kampt met forse kwaliteitsproblemen (vraag 1). 

Vraag 3 luidt: "Wat vindt u een redelijke beloning voor de uitoefening van een publieke taak, namelijk een onafhankelijke accountantscontrole? Passen daar inkomens bij van meer dan zes ton?"

Ook de laatste vraag (4) is pikant: Hoe verhoudt de daling van het aantal partners bij verschillende kantoren zich tot de ambitie van de sector om het aantal uren dat partners besteden aan controles te verhogen en niet alles door medewerkers te laten doen, de zogenoemde beperking van de leverage? Het door de politiek omarmde recente rapport van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep ‘In het publieke belang’, bepleitte juist deze vermindering van leverage.

Het antwoord van de minister van Financiën vandaag was wat minder pikant: "Accountantorganisaties zijn private, commerciële partijen, waarbinnen zelf de beloning wordt vastgesteld", antwoordde Dijsselbloem doodleuk op de vraag wat hij in het licht van de huidige kwaliteitsproblemen vindt van de hoogte en stijging van de partnerinkomens bij de Big Four.

(Voorlopig) geen wettelijke maatregelen dus.

Corneel Spil RMC  

Gerelateerde artikelen