Pieter Lakeman wil KPMG aanpakken

Pieter Lakeman sleept KPMG voor de rechter als het bedrijf een jaarverslag van ABN AMRO goedkeurt. Eerder heeft hij de bank zelf al gedagvaard wegens de verkoop van in zijn ogen 'oneerlijke’ renteswaps.

Volgens Lakeman wordt er in het jaarverslag onvoldoende duidelijk welke financiële risico’s de bank loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten.

Renteswaps
Renteswaps zijn ingewikkelde financiële producten die waren bedoeld om de risico’s van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb’ers zijn in de problemen geraakt omdat ze verlies lijden op het financiële product. Lakeman vindt dat ABN AMRO de ondernemers heeft misleid bij de verkoop van de renteswaps. In een brief aan KPMG waarschuwt Lakeman dat de accountantsfirma mogelijk zelf te maken krijgt met claims van potentiële beleggers als blijkt dat de financiële risico’s in het jaarverslag en jaarrekening 2014 met betrekking tot de renteswaps onvoldoende duidelijk zijn gemaakt.

Reactie KPMG
ABN AMRO is nog bezig met het opstellen van de jaarrekening 2014. De bank publiceert de rapportage op 20 maart. Volgens het accountantsbureau is de brief van Lakeman nogal voorbarig. KPMG merkt verder op dat transparantie in de verslaggeving van ondernemingen noodzakelijk is, gezien het belang voor de maatschappij en het economisch verkeer. ”Daarom heeft de vereiste transparantie altijd de volle aandacht”, aldus KPMG.

Gerelateerde artikelen