Pieter Lakeman neemt geschiktheidstoets DNB op de korrel

Financieel activist Pieter Lakeman heeft forse kritiek op de manier waarop De Nederlandsche Bank (DNB) de geschiktheid van bestuurders en commissarissen van financiële instellingen toetst. Volgens Lakeman gebeurt dat ‘amateuristisch en niet onafhankelijk'.

Bestuurders en commissarissen worden in veel gevallen al afgekeurd als hun beleggingsstrategie afwijkt van wat DNB voor ogen staat, stelde Lakeman dinsdag in een door hem zelf opgesteld rapport. Onafhankelijke, kritische denkers zouden hierdoor steeds vaker ongeschikt worden bevonden, terwijl weinig kritische ‘ja-knikkers’ op het pluche blijven zitten.

Lakeman neemt het op voor kleine pensioenfondsen, verzekeraars en banken die zich benadeeld voelen door DNB. Eind vorig jaar begon hij al een meldpunt om informatie te verzamelen over de werkwijze van de toezichthouder.

De DNB-afdeling die de toetsing uitvoert bestaat volgens Lakeman vooral uit jonge academici. Volgens hem ontbreekt het aan ervaren senior professionals. Hij doelt op mensen die de ‘valkuilen van het vak’ kennen, objectiviteit nastreven, onafhankelijk kunnen opereren en als deskundige boven de materie staan. Lakeman concludeert in zijn rapport dat DNB werkt met ‘onervaren, niet professionele en niet onafhankelijke toetsers’ en noemt het toetsingsproces ‘amateuristisch van opzet’. Dat proces kan tot een half jaar uitlopen, met als gevolg dat veel goede kandidaten voor een andere job kiezen en verloren gaan voor de financiële sector. ‘In geval van een negatieve beoordeling geeft DNB de afgewezen kandidaat trouwens géén duidelijke onderbouwing van die beoordeling,’ aldus Lakeman.

Als recent voorbeeld van het gebrek aan kennis noemt Lakeman de aanvaring van DNB met de top van Delta Lloyd. Het consequent mijden door DNB van een inhoudelijke discussie met Delta Lloyd vloeit volgens hem voort uit een gebrek aan kennis. In zijn rapport stelt Lakeman: ‘Aangenomen moet worden dat de gesprekspartners van DNB inhoudelijk niet opgewassen waren tegen de kwaliteit van het hoofd beleggingen van Delta Lloyd.’

De SOBI-voorzitter beschuldigt DNB ervan de bevoegdheid tot toetsing van bestuurders en commissarissen te misbruiken. DNB kan volgens hem zittende beleidsbepalers ongelimiteerd hertoetsen en op die manier het beleid van instellingen beïnvloeden. ‘DNB dwingt onder haar toezicht staande instellingen via hertoetsing en potentiële reputatieschade tot het opleggen van beleidswijzigingen waartoe zij geen bevoegdheid heeft’, zo staat in het SOBI-rapport. De gang van zaken bij Delta Lloyd is daarvan volgens Lakeman een duidelijk voorbeeld.

Rapport SOBI 

 

(ANP/SOBI

Gerelateerde artikelen