Pieter Lakeman dient tuchtklacht in tegen accountant ABN AMRO

Pieter Lakeman gaat een tuchtklacht indienen tegen de accountant van ABN AMRO. De betrokken accountant van KPMG heeft het jaarverslag van de bank volgens Lakeman ‘ten onrechte goedgekeurd'. Volgens Lakeman staan er in het verslag een aantal onjuistheden over de ‘mogelijke financiële impact' van de verkoop van ondeugdelijke renteswaps.

Het jaarverslag suggereert volgens Lakeman dat de bank geen financiële risico’s loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten. ‘Dit is een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken’, zegt Lakeman, die namens Swapschade optreedt voor gedupeerde mkb-bedrijven. Lakeman stelt dat de accountant ‘onvoldoende onderzoek’ heeft gedaan en zich bovendien ‘heeft laten voorlichten door juristen van ABN AMRO zelf’.

Eind februari liet Lakeman al weten dat er mogelijk een tuchtklacht tegen KPMG aan zat te komen. ‘Als accountant KPMG goedkeuring geeft aan een jaarverslag dat onvoldoende cijfermatig inzicht biedt in swap-risico’s voor het vermogen, resultaat en de solvabiliteit van ABN AMRO dient Lakeman namens Swapschade BV een tuchtklacht in,’ zo klonk het dreigend. Op 20 maart publiceerde ABN AMRO het jaarverslag 2014, inclusief een goedkeurende verklaring van KPMG.

(NuZ/AW) 

Gerelateerde artikelen