‘Imtech-koe wél in de kont kijken’

Onlangs stelde Imtech-topman Van de Aast na de vraag of hij de zaken onder zijn bewind anders had moeten aanpakken: ‘Dat is een koe in de kont kijken, en dat doe ik niet.’ Maar de ‘Imtech-koe’ dient wel degelijk in de ‘kont’ te worden gekeken. Dit schrijft hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer vandaag in Het Financieele Dagblad.

Volgens Pheijffer zal er wel degelijk teruggekeken moeten worden als het ergste stof is neergedaald. Zo zal de rol van bestuurders, commissarissen en adviseurs op basis van feiten moeten worden beoordeeld.

Pheijffer zit met vragen, zoals of zal blijken dat Van Aast (inschattings)fouten maakte. ‘Bijvoorbeeld toen hij accountant KPMG vroegtijdig (2013) een pluim gaf voor het ontdekken van fraude? Was het rapport aan de aandeelhouders van Imtech en De Brauw juist en volledig? Is het rapport niet te nadrukkelijk en te gemakkelijk gebruikt om de schuld van het afglijden van Imtech in de schoenen van vooral de Duitse Imtech-tak te schuiven?’

Ook vraagt Pheijffer zich af of de accountant eerder dit jaar terecht akkoord ging met de going-concern veronderstelling. ‘De waardering van goodwill? Onderhanden werk? Een 843a Rv-procedure kan belanghebbenden daarover veel inzicht geven,’ aldus Pheijffer.

• FD: Louter vragen over Imtech

Gerelateerde artikelen