PGGM neemt administratie pensioenfonds Philips over

De administratie van de pensioenen en de bestuurs- en beleidsadvisering van het Philips Pensioenfonds worden vanaf 2016 verzorgd door pensioenuitvoerder PGGM. Dat maakten beide organisaties gisteren bekend.
PGGM neemt het stokje over van Aon Hewitt (AON) dat na een tienjarig contract haar werkzaamheden voor het pensioenfonds neerlegt. Het vermogensbeheer van het Philips Pensioenfonds maakt geen deel uit van het nieuwe contract met PGGM. Dit is uitbesteed aan de internationale partij Blackrock (BLK). 
PGGM
PGGM beheert samen met PFZW één van de grootste pensioenfondsen van het land. Door deze schaalgrootte kan PGGM een product leveren dat de gewenste kwaliteit heeft tegen een interessante prijs, meldt een woordvoerder tegen Dow Jones. "Kosten worden steeds belangrijker voor pensioenfondsen", aldus Maurice Wilbrink van PGGM. Aangezien het contract pas start in 2016 wil  het Philips Pensioenfonds nog geen cijfers prijsgeven over eventueel lagere administratieve kosten die de samenwerking met zich mee brengt. "Die cijfers, die we ook verplicht zijn aan onze deelnemers te melden in het jaarverslag, zullen we later communiceren", aldus een woordvoerder. PGGM ziet de samenwerking met het Philips Pensioenfonds als een belangrijke stap in haar multiclient-strategie. PGGM heeft namelijk naast haar grootste klant PFZW ook een aantal kleinere klanten met een zelfde omvang als het Philipsfonds.
Bestuurs- en beleidsadvisering
Naast de administratie van het pensioenfonds zal PGGM ook zorg dragen voor de levering van bestuurs- en beleidsadvisering. "Pensioenfondsen moeten aan alle mogelijke regels voldoen en er is heel veel kennis waar ze over moeten beschikken. Er moet jaarlijks ontzettend veel worden voorbereid, zoals het jaarlijkse besluit over wat een verantwoorde premie is in het nieuwe jaar. Daarbij kunnen wij onze kennis inzetten”, aldus Wilbrink. 
Innovatief
Het pensioenfonds van Philips staat bekend om haar innovatieve capaciteiten. Een voorbeeld hiervan is de keuze voor een bestuursvorm met interne toezicht, een zogenaamd ‘One Tier Board’, naar Angelsaksich model. De keuze voor deze bestuursvorm sluit naadloos aan op de wens van De Nederlandsche Bank om de kwaliteit van het bestuur van pensioenfondsen te verbeteren. Daarnaast levert de innovatieve bedrijfsvoering van het pensioenfonds een mooie combinatie op met de kennis en ervaring van PGGM.
Gerelateerde artikelen