‘Personeel detailhandel sjoemelt minder vaak’

Winkelpersoneel sjoemelt steeds minder vaak. Het aantal gevallen van 'interne fraude' daalt.

Dat zegt de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel. 

De daling is volgens de stichting te danken aan het Waarschuwingsregister dat ze heeft. Daarin waarschuwen winkels elkaar voor medewerkers door wie ze zijn bestolen.

Vorig jaar zijn 457 mensen in het register geplaatst. In 2017 gebeurde dat met 350 mensen. Het is de eerste toename in ongeveer vijf jaar tijd. De stijging komt volgens de stichting doordat meer bedrijven het systeem zijn gaan gebruiken. Bovendien heeft de stichting meer contact met bestaande gebruikers van het register. "Hoe actiever het systeem wordt gebruikt, des te efficiënter de aanpak van interne fraude is", aldus de stichting.

De aangesloten bedrijven hebben vorig jaar ruim 423.000 keer in het register gekeken, om het verleden van een sollicitant te checken. In 595 gevallen bleek dat de sollicitant in het register stond en dus hoogstwaarschijnlijk al eens in de fout was gegaan. Zowel het aantal checks als het aantal treffers ligt flink hoger dan in voorgaande jaren. De Stichting Fraude Aanpak Detailhandel wordt naar eigen zeggen ook steeds vaker benaderd door mensen die willen weten of ze in het register staan.