‘Pensioenfondsen moeten doorgaan met investeren in duurzame bedrijven’

Motie Tweede Kamer ondermijnt vergroening bedrijven

Een motie van Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD), die pensioenfondsen oproept te stoppen met duurzaam beleggen, is op misvattingen is gebaseerd. Duurzame fondsen presteren namelijk beter dan traditionele fondsen, zo stelt recent onderzoek van nstitute for Energy Economics and Financial Analysis waarover het ANP bericht.

  • Duurzame fondsen presteren beter dan traditionele fondsen
  • Energietransitie verlaagt waarde fossiele brandstoffen.
  • Pensioenfondsen kiezen steeds vaker voor duurzaamheid.

Onderzoek van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) toont aan dat duurzame fondsen concurrerende rendementen behalen in vergelijking met traditionele fondsen. Het laat volgens de onderzoekers zien dat duurzame fondsen in 2023 een rendement van 12,6% behaalden, tegenover 8,6% voor traditionele fondsen. Deze trend zou volgens IEEFA al sinds 2019 gaande zijn, met duurzame fondsen die jaar op jaar beter presteren dan hun traditionele tegenhangers.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Concreet rendementsverschil over de jaren

Het instituut tekent dit voor met een investering van 100 euro in een duurzaam fonds aan het begin van 2019. Deze zou tegen eind 2023 zijn aangegroeid tot 135 euro. Diezelfde 100 euro, geïnvesteerd in een traditioneel fonds, zou slechts 125 euro waard zijn. Dit hogere rendement toont volgens het onderzoek aan dat duurzame investeringen niet alleen maatschappelijk verantwoord zijn, maar ook financieel aantrekkelijk.

Impact van de energiesector

Een belangrijke factor in het succes van duurzame fondsen is hun beperkte blootstelling aan de energiesector. Traditionele fondsen, met meer investeringen in fossiele brandstoffen, presteren alleen beter onder uitzonderlijke omstandigheden, zoals de energiecrisis van 2022 veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Echter, zelfs in die uitzonderlijke periode was het voordeel van traditionele fondsen tijdelijk en afhankelijk van specifieke geopolitieke factoren. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Groeiende duurzaamheid in energieopwekking

De verschuiving naar investeringen in bedrijven die duurzame energiebronnen ondersteunen, is duidelijk zichtbaar; wat uiteindelijk invloed zal hebben op de waarde van fossiele energiebedrijven. Dit stelt pensioenfondsen voor de keuze: blijven investeren in afnemende fossiele brandstoffen of overstappen naar duurzamere opties die betere vooruitzichten bieden op lange termijn.

Pensioenfondsen houden interesse 

Volgens recente berichten van Bloomberg en Reuters blijft de trend naar duurzaam beleggen door pensioenfondsen onverminderd doorgaan. Grote pensioenfondsen wereldwijd vergroten namelijk hun allocaties naar duurzame investeringen, gedreven door zowel regelgeving als toenemende vraag van deelnemers voor verantwoorde investeringen. Deze verschuiving wordt versterkt door nieuwe wet- en regelgeving die duurzaamheid in de financiële sector bevordert.

Gerelateerde artikelen