Pensioenfederatie: btw-lasten voor pensioenfondsen beperken

De Pensioenfederatie roept het kabinet op om btw-lasten voor pensioenfondsen te beperken. ‘Meer btw-heffing leidt tot hogere uitvoeringskosten en pensioendeelnemers betalen daar uiteindelijk de rekening voor,’ aldus de Pensioenfederatie.

De btw-plannen van het kabinet leiden volgens de Pensioenfederatie tot hogere uitvoeringskosten. ‘De motivatie om hiertoe over te gaan is aanvechtbaar, omdat de Nederlandse overheid de ruimte die de Europese BTW-richtlijn ten aanzien van pensioenfondsen biedt, niet in positieve zin benut. Pensioenfondsen met DB-regelingen moeten in ons land wel btw betalen voor diensten op het gebied van pensioenadministratie en vermogensbeheer terwijl in ál onze buurlanden een vriendelijker fiscale behandeling geldt, zo blijkt ook uit recent onderzoek door PwC. De Tweede kamer heeft al eerder vragen gesteld over de zogenaamde België-route waarbij partijen ervoor kiezen om hun pensioenregeling in België onder te brengen. Fiscale prikkels om hiertoe over te gaan als gevolg van verschillen in btw-regime acht de Pensioenfederatie ongewenst,’ aldus de federatie.

Pensioenfederatie: ‘Aanvechtbaar is ook de interpretatie die de Nederlandse overheid verbindt aan het Europese ATP-arrest. Het kabinet vindt dat alleen sprake kan zijn van btw-vrijstelling voor diensten aan pensioenfondsen als die fondsen een pensioenregeling uitvoeren waarbij het (beleggings)risico bij de deelnemer ligt. Volgens de Pensioenfederatie hebben de ontwikkelingen in de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat deelnemers bij pensioenfondsen risico’s lopen, ook als het DB-regelingen betreft. De pensioenverlagingen bij veel fondsen en het niet verlenen van indexaties bij nog meer fondsen, spreken in dit verband voor zich. Het bestaan en zichtbaar worden van die risico’s was juist een belangrijke aanleiding tot de pensioendiscussie die de afgelopen tijd in ons land is gevoerd. Het lijkt erop dat het kabinet nu het gaat om btw ineens de ogen voor die risico’s sluit.’

• Position Paper: Toenemende btw-last voor pensioenfondsen onwenselijk

Gerelateerde artikelen