‘Pensioen in eigen beheer niet afschaffen voor dga’
De enige realistische optie is volgens hen het ombouwen van het pensioen in eigen beheer tot oudedagssparen in eigen beheer (OSEB). Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil van de Tweede Kamer weten of die voor afschaffen of OSEB is.
Loonbelasting
De afkoopmaatregel die het kabinet voor ogen heeft, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW 'volstrekt onwenselijk'. Die zou betekenen dat er 10 tot 13 miljard euro aan loonbelasting moet worden betaald over de pensioenvoorzieningen die dan vrijvallen. Dat zou neerkomen op gemiddeld 70.000 tot 85.000 euro per onderneming. Het gaat hier om vermogen dat 'vastzit' in bedrijfsmiddelen en noodzakelijk is voor het runnen van de onderneming.
Externe uitvoerder
Ook het onderbrengen van de pensioenvoorziening bij een externe pensioenuitvoerder is geen optie voor de ondernemersorganisaties. Dan zou in één keer gemiddeld 200.000 euro uit het vermogen van een bedrijf verdwijnen. De dga's van 150.000 ondernemingen reserveren jaarlijks 2 miljard euro voor pensioen in eigen beheer. Investeringen die hiermee worden gedaan, worden gefinancierd met nog eens 2 miljard vreemd vermogen. In totaal gaat het dus om 4 miljard euro per jaar die minder geïnvesteerd kan worden in de Nederlandse economie.
• Brief MKB-Nederland en VNO-NCW aan Tweede Kamer
Wat betekenen de nieuwe pensioenplannen voor uw adviespraktijk? Op welke wijze adviseert u de DGA over een adequate oudedags- en nabestaandenvoorziening? Heeft u DGA-klanten met onderdekking in de pensioenportefeuille? Na de update Pensioen & DGA ontdekt u de fiscale en financiële gevolgen door de nieuwe ontwikkelingen en verbetert u direct uw advisering rond pensioen. Meld u nu aan. |