Pensioen eigen beheer in 2017 afgeschaft

De teerling is geworpen. Staatsecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten hoe hij de toekomst van het eigen beheer pensioen ziet. Het wetsvoorstel zal op Prinsjesdag worden ingediend.

De oplossing die Wiebes heeft gekozen betekend simpel gezegd het einde van de mogelijkheid pensioen in de eigen BV op te bouwen. Allereerst mag de dga het pensioen onbelast afwaarderen naar de fiscale waarde. De daarna resterende fiscale waarde mag worden afgekocht met een korting van 34,5% op de verschuldigde loonheffing. Aldus is de afkoop “slechts” belast tegen maximaal 34,06% (52% – 34,5%*52%). De belastingkorting daalt in 2018 naar 25% en in 2019 naar 19,5%. Deze afkoopregeling zal volgens Wiebes een positief effect op de begroting hebben van circa 2 miljard! Blijkbaar denkt de Staatssecretaris dat elke dga enthousiast gaat afkopen. Maar is dat echt wel zo voordelig?

Allereerst is van belang dat er een keuze is. Afkoop is niet verplicht. De alternatieven zijn:
1) Het pensioen laten staan. De aanspraak wordt dan bevroren. Op pensioendatum gaan de belaste uitkeringen – gebaseerd op de commerciële waarde – in. 
2)  Omzetten van het afgewaardeerde pensioen in een oudedagsspaarrekening in eigen beheer (OSEB). Deze OSEB moet dan later worden omgezet in een 20-jarige belaste uitkering.
Rekenmodellen laten zien dat deze twee alternatieven in veel gevallen voordeliger zijn dan afkopen.

Ten tweede is van belang dat voor afkopen, ook met een flinke korting, de BV nog steeds veel liquiditeit kost. Per € 100.000 pensioenvoorziening ruim € 34.000. Dat geld moet er wel zijn.

Tenslotte: zowel bij afkoop als bij omvorming tot OSEB worden pensioenrechten prijsgegeven. Niet alleen voor de dga, maar ook voor de partner! Die partner zal daarmee wel expliciet moeten instemmen.

[Drs. Jeroen de Vos RB en Mr. Paul Hofmeister, Van Oppen & Partners accountants en belastingadviseurs