Pensioen door afschaffen compensatie partnertoeslag 10 procent omlaag

Het afschaffen van een compensatie voor partnertoeslag door het ABP zorg er bij 20.000 gepensioneerden voor dat hun inkomen in één klap 10 procent lager uitvalt.
De melding door ABP kwam bij veel gepensioneerden als een donderslag bij heldere hemel. Het pensioenfonds maakte twee maanden geleden nog bekend dat het de pensioenen niet hoefde te verlagen. Zo’n 20.000 gepensioneerden kregen tot nu toe een compensatie omdat zij geen partnertoeslag op de AOW ontvingen. Het afschaffen hiervan heeft kwaad bloed gezet bij hen. Vooral het gegeven dat zij hierover pas drie dagen voor de storting van het pensioen melding kregen, zorgt voor boze reacties.
Telefoon roodgloeiend
De telefoon stond de laatste dagen roodgloeiend bij ABP doordat gepensioneerden opbelden om uitleg over de wijziging te vragen. Een gepensioneerde ambtenaar spreekt tegenover het AD over een korting van 155 euro, zonder dat hier ooit een aankondiging over is geweest. Het afschaffen van de partnertoeslag in de AOW per 1 januari door de regering is de oorzaak van de wijziging. 
Compensatie afgeschaft
Gepensioneerden bij het ABP die geen partnertoeslag kregen, kregen daarvoor altijd compensatie bij het pensioenfonds. Het afschaffen van de partnertoeslag leidt er nu toe dat het ABP de compensatie op haar beurt afschaft. Dit bespaart het ABP 4 miljoen euro per jaar. Het ABP wijst naar de Sociale Verzekeringsbank, welke een lijst met namen van mensen die geen toeslag krijgen, heeft doorgestuurd. “Wij hebben die gegevens zelf niet. Zodra we die lijst kregen, hebben we de mensen geïnformeerd”, aldus een woordvoerder. “Dat is heel vervelend voor die mensen, maar daar kunnen wij ook niets aan doen.”
Gerelateerde artikelen