PCAOB legt voormalig voorzitter en CEO van Deloitte Brazilië zware sancties op

De Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) heeft de voormalig bestuursvoorzitter en de voormalig CEO van Deloitte Brazilië zware sancties opgelegd vanwege het niet meewerken aan onderzoek door PCAOB.

Voormalig bestuursvoorzitter Michael John Morrell krijgt een boete van $35.000 opgelegd en hij mag zich vijf jaar lang niet inlaten met een bij PCAOB geregistreerd staan accountantskantoor. Voormalig CEO Juarez Lopes de Araújo wordt wat dat betreft zelfs levenslang geschorst.

Deze maatregel van PCAOB volgt  op een eerdere handhavingsactie eind vorig jaar. In december kreeg de Braziliaanse tak van Deloitte een recordboete van $8 miljoen aan de broek vanwege het vervalsen van auditrapporten. PCAOB ontdekte dat Deloitte willens en wetens auditrapporten vervalste bij de jaarrekening 2010 van een klant, een Braziliaanse luchtvaartmaatschappij. Voorafgaand aan een PCAOB-inspectie in 2012 gaf een Braziliaanse partner van Deloitte (tevens hoofd van de auditpraktijk), junior personeel de opdracht om werkdocumenten die bij de accountantscontrole van 2010 behoorden, te wijzigen, om zodoende tekortkomingen in de accountantscontrole te verhullen. Deloitte presenteerde de gewijzigde werkdocumenten en andere misleidende informatie aan de controleurs van PCAOB. Nadat PCAOB was begonnen aan het onderzoeken van de accountantscontrole, nam Deloitte Brazilië nog meer stappen om de tekortkomingen in de audit en de werkdocumenten te verhullen, met medeweten en deelname van toplui van de firma. Meerdere partners legden valse getuigenissen onder ede af en voorzagen de medewerkers van PCAOB van valse verklaringen over de accountantscontrole van 2010 in een poging om het PCAOB-onderzoek te dwarsbomen.

Maar vervolgonderzoek door PCAOB heeft nu uitgewezen dat de ‘cover up’-actie met medeweten van de top van Deloitte is gebeurd. Morrell stemde in het met het plan om door te gaan met het misleiden van PCAOB. Araújo weigerde zelfs tijdens het PCAOB-onderzoek een getuigende verklaring af te leggen.

Gerelateerde artikelen