Paul Tang: ‘Europese Unie verliest 37,6 miljard door winstverschuiving’

“In de praktijk is het niet zo dat rijk solidair voor arm betaalt in de Europese Unie. Het is eerder zo dat de grote landen betalen voor de kleinere, en multinationals de lachende derde zijn.”

Dat zegt Paul Tang in het licht van de onderhandelingen over de Europese begroting.

Met deze begroting is tevens het gevecht begonnen over wie wat moet betalen. Daarom heeft Paul Tang een analyse gemaakt van de financiën van de Europese Unie. Voor de analyse is gebruik gemaakt van onderzoeksresultaten door de econoom Gabriel Zucman, die eerder onderzoek deed naar de belastinggrondslagen in Europa.

Het startpunt is de begroting van de Europese Unie, maar aandacht wordt ook besteed aan de agentschappen, waaronder EMA, en aan de verschuiving van de belastinggrondslag.

“Doordat lidstaten elkaar beconcurreren op het gebied van belastinggrondslag, verliest de EU 37,6 miljard. Dit wordt veroorzaakt door het gedrag van slechts 6 landen, die hier zelf niet heel rijk van worden. Het verdwijnt voornamelijk in de zakken van Amazon, Facebook en hun aandeelhouders.”

“De EU is 11,2 miljard kwijt aan Nederland, want tegenover de netto afdrachten staan de verliezen door winstverschuiving. Zo werken we dus niet slim samen, zijn we niet solidair, en verspillen we geld. De discussie over de begroting moet dan ook anders gevoerd worden: hoe kunnen we samen sterker worden en de problemen oplossen.”

BELANGRIJKSTE CONCLUSIES:
– Belastingontwijking via 6 lidstaten zorgt voor een verlies van 42,8 miljard aan belastinginkomsten bij de andere 22.
– De EU als geheel verliest 37,6 miljard; dat verdwijnt in de zakken van aandeelhouders, waaronder Bezos en Zuckerberg.
– Belgie en Luxemburg profiteren in hoge mate van de Europese instellingen. 
– Door winstverschuiving verdubbelen de kosten voor Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
– De EU is 11,2 miljard kwijt aan Nederland. Tegenover de netto afdrachten aan het budget staan de verliezen in winstgrondslag.

Lees hier het hele rapport De Europese begroting in een ander perspectief.

Gerelateerde artikelen