Paul Staal: Rapportages in beweging!
Laten we allereerst kijken naar de situatie met betrekking tot de Bankentaxonomie (BT) in de nabije toekomst. De rapportages van de BT zijn geschikt voor alle typen Nederlandse ondernemingen: van micro- tot grote rechtspersoon en van vof tot maatschap. Dit zijn standaardrapportages voor jaarcijfers en kwartaalcijfers. Daarnaast zijn ook de rapportages voor prognosecijfers vandaag de dag al beschikbaar. Maar de ondernemer zou geen ondernemer zijn, als hij niet ook zijn eigen inzicht wil bieden. Zeker als hij een aantal unieke innovatieve producten of patenten heeft. Daarom ontwikkelen we met de Nederlandse taxonomie iets bovenop de huidige rapportages, zodat de ondernemer ook zijn eigen rapportage kan maken. Dit is mogelijk met behulp van de zogeheten preparer extension, ofwel private extensie.
Het mag echter duidelijk zijn dat dit haaks staat op de SBR-gedachte van normalisering en standaardisering. Desalniettemin horen de banken het graag als een ondernemer meent iets unieks te moeten melden, dat relevant is voor een kredietaanvraag of voor het kredietbeheer. Het is technisch wel erg ingewikkeld om deze extensie te bouwen. Dit jaar zal er een pilot starten met de mogelijkheid om een preparer extension te maken. Ondernemingen die in 2017 extra informatie willen geven, moeten die informatie nu nog gewoon in de toelichting stoppen.
Sectorale extensies
Binnen standaardrapportages zijn veel sectorale extensies mogelijk. Op dit moment kent de bankentaxonomie maar één sectorale extensie, en dat is de agro-extensie. In technische zin maakt die specifieke extensie nu onderdeel uit van álle rapportages. Dat is handig en onhandig tegelijk. Handig, omdat je daardoor cijfers aan elkaar kunt koppelen en kunt doorrekenen. Niet handig, omdat – zeker wanneer het aantal extensies uitbreidt – de rapportages wel heel erg groot worden vanwege alle gegevens. Dat is niet goed voor de performance van de software. Komend jaar zal de Bankentaxonomie zo worden ingericht dat sectorale extensies als een aparte extensie moeten worden meegeleverd.
In 2017 zal bekeken worden of er een extensie voor binnenvaartschippers moet komen. De vraag hiernaar is binnengekomen vanuit één van de banken. De binnenvaartscheepvaart heeft het de afgelopen jaren erg moeilijk gehad, maar is voor Nederland-transportland relevant. Mogelijk wordt de extensie nog verbreed naar andere transportsectoren, maar dit hangt af van de verkenning hiernaar begin 2017.
Vastgoedtaxonomie
In 2016 hebben we ook de vastgoedtaxonomie ontwikkeld (waarover meer in een volgend blog). In 2017 komen hier nog drie rapportages bij, zodat het hele traject van en naar de taxateur en of beheerder en terug allemaal wordt geborgd. Inclusief de opdrachtverstrekking vanuit een bank naar een taxateur en het terugzenden van informatie.
Standaard bankverklaring
De derde taxonomie waar we mee bezig zijn, is handig in het kader van de verplichtstelling in 2018 van de standaard bankverklaring. Voor de markt is die ontwikkeling heel belangrijk. De banken leveren alle leninggegevens en alle documenten voor middelgrote en grote klanten bij het intermediair aan. Het papier gaat daarbij soms letterlijk in kruiwagens de bank uit. Als je dit nu ook eenmaal zou kunnen structureren in XBRL, dan is dat een enorme lastenverlichting voor de accountant.
Kortom, het rapportagelandschap is voortdurend in ontwikkeling. Die ontwikkeling voltrekt zich geleidelijk, maar gaat soms ook gepaard met groeistuipen. Graag blijven we met de markt in gesprek over het verder tot wasdom brengen van SBR.
[Paul Staal is manager taxonomie bij het FRC.]