Pas op voor fraude in de supply chain

Het is een snel groeiend probleem: criminelen die zich voordoen als vertrouwde ketenpartners, of hun rekeningnummers wijzigen.
Hackers met kwade bedoelingen maken steeds vaker misbruik van on-line betaal- en e-facturatiesystemen, zo ontdekte KPMG. Daarover waarschuwen zij in  hun Fraud Barometer. Steeds vaker weten de boeven echte bankrekeningnummers van vaste relaties te veranderen in hun eigen of aan hen gerelateerde rekeningen. 
 
Vooral de Britse olie- en gasindustrie, met extreem brede en complexe supply chains, lijkt recent getroffen. KPMG schat dat dit soort fraude in het eerste halfjaar van 2015 bijna 100 miljoen pond schade opleverde  – 70 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
 
Een van de problemen is dat de fraude vaak niet of veel te laat ontdekt wordt, in de stroom van betalingen, zeker wanneer die ‘automatisch’ verwerkt worden. Vooral omdat de fraudeurs hun huiswerk doen en eerst allerlei belangrijke details achterhalen, zoals de naam van de persoenen die facturen moeten fiatteren.  
 
Gerelateerde artikelen