Partners van zelfstandigen betalen door coronasteun extra belasting
Zelfstandigen kunnen een aanvulling van het inkomen krijgen tot het sociaal minimum als hun opdrachten sinds de coronapandemie zijn weggevallen. Vanaf juni hadden zelfstandigen geen recht meer op steun als hun partner meer dan 1500 euro per maand verdiende, maar in de eerste drie maanden keek het kabinet niet naar het inkomen van de partner. Daardoor konden ze de regeling sneller uitvoeren.
Ook als je partner boven bijstandsniveau verdiende, kon je daardoor als zelfstandige in die maanden volledige steun krijgen: over een periode drie maanden maximaal 4500 euro netto in totaal. Bij de Belastingdienst wordt de helft van de uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner. De partner moet daar loonheffing over betalen en kan geen loonheffingskorting meer krijgen omdat ze die al gebruiken bij hun werkgever.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken is vanaf het begin duidelijk gecommuniceerd dat de steunregeling is gebaseerd op de algemene bijstand. De NOS citeert een woordvoerder: "Dat is een gezinsuitkering, dus heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting van je partner."