Parlementscommissie begint verhoren naar belastingontwijking pas na verkiezingen

Bij haar onderzoek naar belastingontwijking in Nederland, begint een speciale parlementscommissie na de verkiezingen met de eerste verhoren. Dat verklaarde de voorzitter van de commissie, PvdA-Kamerlid Ed Groot, woensdag bij het begin van de werkzaamheden.

Het gaat om de eerste zogenoemde parlementaire ondervragingscommissie die de Tweede Kamer in het leven heeft geroepen. Deze mini-enquête is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord.

De commissie, die bestaat uit regeringspartij PvdA en verder SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie, wil personen horen die mogelijk betrokken zijn bij het ontwijken of ontduiken van belastingen. Het gaat bijvoorbeeld om brievenbusfirma's en adviseurs die constructies bedenken waarmee particulieren hun vermogen wegsluizen.

Door de verhoren moet de commissie “snel en effectief'' inzicht krijgen in de rol die allerlei instellingen spelen bij het aanbieden van al dan niet gewenste fiscale constructies, aldus Groot. Het is de bedoeling dat uiteindelijk “maatschappelijk ongewenste fiscale praktijken'' worden voorkomen.

PvdA en GroenLinks kwamen met het voorstel voor een omvattend onderzoek in verband met het schandaal rond de Panama Papers. Die documenten lieten een groot netwerk zien van kantoren en belastingadviseurs die multinationals en rijke mensen helpen belasting te ontwijken. Nederland speelt in dit spel een schimmige rol, aldus de initiatiefnemers.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen