Panama Papers zetten OM op spoor in strafzaken tegen fiscale fraudeurs

Justitie heeft gebruik kunnen maken van de Panama Papers om strafzaken in gang te zetten tegen fiscale fraudeurs en criminelen die geld wegsluizen uit Nederland. In andere gevallen vormde informatie uit deze vorig jaar gelekte documenten 'puzzelstukjes' in al lopend onderzoek.

Thomas Bosch, landelijk coördinerend officier fraude van het functioneel parket, zei dat donderdag tegen de parlementaire ondervragingscommissie die een mini-enquête houdt naar belastingontwijking.

De Panama Papers werden vorig jaar door een collectief van journalisten naar buiten gebracht. Uit de grote stapel stukken blijkt dat een juridisch advieskantoor in Panama klanten hielp geld te laten verdwijnen naar belastingparadijzen. Ook journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad waren bij het project betrokken. De commissie sprak donderdag met twee van hen. Zij onderstreepten onder meer dat Nederland dankzij zijn soepele vennootschapsrecht vaak een schakel is bij schimmige fiscale constructies.

De commissie verhoorde donderdag ook Willemieke van Gorkum, directeur integriteit van De Nederlandsche Bank. De DNB houdt toezicht op trustkantoren, beheerders van vennootschappen, die dikwijls worden gebruikt voor belastingfraude. Van Gorkum liet blijken nog lang niet tevreden te zijn met de inspanningen van DNB om schoon schip te maken in deze sector.

De publicatie van de Panama Papers was voor de Tweede Kamer aanleiding voor een diepgravend onderzoek naar belastingontwijking. De parlementaire ondervragingscommissie spreekt daartoe deze en komende week met een serie deskundigen en betrokkenen. Het is aan de Kamer om vervolgens conclusies te trekken. VVD en PVV hebben overigens afgezien van deelname aan de commissie, die onder voorzitterschap staat van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen