Panama Papers: Belastingdienst identificeert 298 Nederlanders

Tot 1 oktober van dit jaar heeft de Belastingdienst bij de bestudering van de Panama Papers 298 Nederlandse belastingplichtigen geïdentificeerd. Dit meldt de fiscus in de 18e halfjaarsrapportage.

Team Belastingdienst

Begin april verschenen in de internationale en nationale media berichten over ongeveer 11,5 miljoen gelekte documenten van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca in Panama. De Belastingdienst heeft snel een speciaal team geformeerd, de berichtgeving met grote interesse gevolgd en gekeken of deze aanknopingspunten bood voor een Nederlands heffingsbelang. Waar er namen werden genoemd, zijn deze in het onderzoek genomen. Op 9 mei werd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) een deel van de informatie online toegankelijk gemaakt en de Belastingdienst is direct begonnen met het doorzoeken van de database en de analyse van de aangetroffen en voor Nederland relevante informatie.

Geen bronbestanden

Er zijn door het consortium geen bronbestanden vrijgegeven en de Belastingdienst heeft geconstateerd dat het databestand een vernieuwde versie is van een oud bestand, namelijk het bestand dat ICIJ ruim drie jaar geleden over de Offshore Leaks online heeft gezet. In internationaal verband (via het zogenoemde Jitsic-netwerk van de OESO) wordt nog steeds geprobeerd om ook de bronbestanden van ICIJ te verkrijgen. De Nederlandse Belastingdienst neemt actief deel aan de internationale bijeenkomsten over de Panama Papers.

986 links met Nederland

Bij het doorzoeken van het databestand werden 986 links met Nederland gevonden. Na vergelijking met de Offshore Leaks en het verwijderen van dubbelingen bleek sprake te zijn van 683 unieke, nieuwe links met Nederland. Nederland neemt hiermee, in vergelijking met andere landen, geen opvallende positie in.

Kennisgevingsbrief

Tot nu toe (stand per 1 oktober 2016) zijn via deze nieuwe links 298 belastingplichtigen door de Belastingdienst geïdentificeerd. Hiervan vallen er 51% in de categorie MKB, 17% in de categorie particulieren en 16% in de categorie grote ondernemingen. De overige links zijn nog onderhanden; voor nadere identificatie is aanvullende informatie nodig. Bij 228 van de geïdentificeerde posten heeft er al een eerste beoordeling plaatsgevonden op fiscaal belang voor Nederland. Naar aanleiding van deze eerste beoordeling is aan 148 belastingplichtigen een zogenoemde kennisgevingsbrief verstuurd. Hierop zijn tot nu toe 16 reacties ontvangen. De Belastingdienst zal indien nodig met dossiers aan de slag gaan, waarin nog niet door de belastingplichtige is gereageerd. Belastingplichtigen die geen kennisgevingsbrief ontvangen, lopen mee in het regulier toezicht.

Van de 228 geïdentificeerde posten zijn er tot dusver 154 doorgestuurd naar de verschillende behandelteams met gespecialiseerde belastinginspecteurs die nadere informatie op kunnen vragen. Dit is een tijdrovende procedure. Concrete resultaten van de eerste onderzoeken zijn waarschijnlijk niet vóór eind 2016 te verwachten.

Gerelateerde artikelen