‘Overwinst banken op hypotheekrente gedaald’

De gemiddelde overwinst die banken boeken op de hypotheekrente, daalde dit voorjaar van 0,78% naar 0,51%. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer, samengesteld door de Universiteit van Amsterdam, zo meldt de Vereniging Eigen Huis.

Bij de meest gangbare rentevaste periode (10 jaar) daalde de extra winstmarge van 0,80% in april naar 0,49% in mei. Bij de rentevaste periodes van langer dan tien jaar nam de rentemarge af van 1,02% in april naar 0,63% in mei. Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk blijkt dat 90% van de hypotheekaanvragers kiest voor een rentevaste periode van tien jaar of langer.

Vereniging Eigen Huis ziet twee redenen voor de gedaalde overwinsten. ‘Zo nam de concurrentie op de hypotheekmarkt toe. De drie grootste banken Rabobank, ABN AMRO en ING verliezen de laatste jaren marktaandeel aan verzekeraars en pensioenfondsen. Deze zijn in tegenstelling tot de grootbanken minder afhankelijk van de gestegen tarieven op de kapitaalmarkt en hoeven die dan ook niet door te rekenen in de hypotheekrente,’ aldus de vereniging.

 Eigen Huis Rentebarometer

Gerelateerde artikelen