Overname-experts verwachten meer deals in zakelijke dienstverlening
Professionals in fusies en overnames verwachten komend jaar meer transacties in de zakelijke dienstverlening, waar consolidatie in de accountancy één van de belangrijkste ontwikkelingen is.
Dat blijkt uit een trendonderzoek van M&A en Ansarada. Het digitale magazine met de resultaten is hier gratis en zonder inlog te lezen.
Net als vorig jaar verwachten de deelnemers aan dit onderzoek dat de meeste deals bedrijven in de ICT en Technologie zullen plaatsvinden. Dit jaar stemt zelfs 77 procent van de deelnemers voor deze sector als één van de favorieten in hun top 3 tegenover de 63 procent van vorig jaar. Op de tweede positie staat ook dit jaar Energie (met 46 procent, tegen 43 procent vorig jaar). En op de derde plaats? Daar staat een nieuwkomer, te weten Zakelijke Dienstverlening. Vorig jaar scoorde deze sector 21 procent, dit jaar 31 procent.
Dat ICT en Technologie bovenaan staat – en zelfs gestegen is – behoeft geen verbazing te wekken. "Deze sector staat 'met stip op één' vanwege de aanhoudende vraag naar technologische innovatie", zegt Bas Mees, M&A-advocaat bij Rutgers & Posch. "De sector is bovendien versnipperd, waardoor er vele consolidatiekansen zijn." Kansen liggen er met name op softwaregebied, denkt Ida Kuijken van investeerder Fortino. Zij noemt de behoefte aan AI-implementatiebedrijven.
Diverse sectoren zijn in transitie, en vaak is verduurzaming de drijvende kracht hierachter. Dit geldt helemaal voor de energiesector, denken de respondenten. Daar is de transitie is in volle gang, constateert Age Lindenbergh, partner bij Alvarez & Marsal: "Partijen gaan capaciteit en kennis inkopen om de transitie goed te kunnen maken. In die branche is het nu zaak om goed opgelijnd te zijn.”
Zekerheid in zakelijke dienstverlening
De zakelijke dienstverlening mag dan misschien niet zo'n groot groeipotentieel hebben als de Technologie & ICT en de energiesector, maar toch is de sector dit jaar goed voor een derde plaats onder M&A-professionals. Verklaarbaar, want hier geldt (net als bijvoorbeeld voor software) dat er een 'hoge cash conversion' is en éen hoge mate van recurring revenue', zoals Mark Stoelinga van adviesbureau Clearwater International het uitdrukt.
Bovendien bieden veel bedrijven in de sector een verborgen winstpotentieel dankzij de vele mogelijkheden tot efficiencyslagen en kostenbesparingen. En zoals Ida Kuijken van Fortino zegt: "In de wereld van de B2B blijft er continu vraag naar een hogere productiviteit.” Vaak zijn hiervoor grote investeringen in (vooral) ICT nodig en in zaken als marketing en HR. Kleine kantoren willen of kunnen die niet altijd opbrengen. Samengaan met een groter, kapitaalkrachtiger kantoor en/of investeerder ligt dan voor de hand.
In het verleden heeft het streven naar schaalgrootte al geleid tot een consolidatieslag onder de assurantietussenpersonen, momenteel vindt een soortgelijke beweging plaats in de accountancy. Zo stapte Waterland in september 2022 in De Jong & Laan met de bedoeling een versnelde groei van het accountantskantoor via fusies en overnames te bewerkstelligen, terwijl de Belgische PIA (Partners In Accountancy) Group na de overname van Brouwers Accountants eind 2022 inmiddels al meer dan 10 kantoren in Nederland heeft verworven.
"De schaarste op de arbeidsmarkt geeft de consolidatieslag een extra impuls", denkt Michelle van Huijstee van Deloitte. Accountants zijn schaars, en veel kantoren hebben grote moeite personeel te werven en op te leiden. Een ander kantoor kopen – om mensen binnen te halen – of juist aansluiting zoeken bij een grotere partij die al over geschikt personeel beschikt kan dan een oplossing zijn.