Overheid heeft behoefte aan accountants en fiscalisten

Er is bij de overheid momenteel eerder sprake van overschotten dan tekorten op de arbeidsmarkt, maar dat geldt niet voor financieel specialisten, zoals controllers, fiscalisten en (register)accountants. Deze vacatures zijn moeilijk te vervullen. Dat geldt niet voor administrateurs en boekhouders. Daarvan is er een overschot.

Dit blijkt uit de sectorbeschrijving over de overheid die UWV vandaag heeft gepubliceerd. Het onderzoek laat zien dat er door krimpende werkgelegenheid en vergrijzing, gecombineerd met de steeds hogere uittreedleeftijd, momenteel weinig ruimte is voor nieuwe instroom bij de overheid. UWV verwacht dat de werkgelegenheid bij de overheid verder zal krimpen tot 2017 om dan te stabiliseren. Het aantal vacatures zal naar verwachting licht toenemen de komende jaren, maar ver verwijderd blijven van het niveau van voor de crisis.

Krapteberoepen

Er is bij de overheid momenteel eerder sprake van overschotten dan tekorten op de arbeidsmarkt. Dat neemt niet weg dat het in bepaalde segmenten wel lastig kan zijn om geschikte medewerkers aan te trekken. Daarbij gaat het om de sectoren financieel, techniek, en ICT. Bij de krapte aan financieel specialisten gaat het om (register)accountants, auditors, fiscalisten, controllers en specialisten vermogensbeheer. Volgens UWV ziet het ernaar uit dat het ook de komende jaren lastig blijft om financieel specialisten aan trekken, omdat de arbeidsmarkt voor deze beroepsgroepen in het algemeen krap te noemen is. Mogelijk wordt het zelfs nog lastiger, nu de economie aantrekt en juist in deze segmenten knelpunten zijn om mensen aan te trekken.

Overschotberoepen

Analoog aan het overzicht met krapteberoepen heeft UWV ook een overzicht uitgebracht met de grootste overschotberoepen. Deze bevinden zich voor een belangrijk deel in de economisch-administratieve hoek. Daarbij gaat het onder meer om (financieel-)administratief medewerkers, secretaresses, administrateurs en boekhouders.

• UWV Sectorbeschrijving overheid

Gerelateerde artikelen