Overheid haalt invoering EU cybersecurity richtlijn NIS2 niet

Nederlandse overheid kampt met vertragingen in de implementatie van NIS2, de Europese cybersecurityrichtlijn. De tegenvaller wordt bevestigd door demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Zij kondigde aan dat de deadline van 17 oktober niet gehaald zal worden. Dat meldt de website voor de IT-sector www.AGconnect.com Eerder werd duidelijk dat ook het Nederlandse bedrijfsleven moeite lijkt te hebben met de implementatie van NIS2. Dit laatste heeft ook gevolgen voor de verantwoordelijkheden van registeraccountants; deze moeten in sommige gevallen monitoren en rapporteren over compliance.

In een brief aan de Tweede Kamer, getiteld 'Stand van zaken implementatie NIS2 en CER richtlijnen', erkent het kabinet de negatieve impact van de vertraging: "De conceptwetsvoorstellen zullen naar verwachting voor de zomer van 2024 in consultatie worden gebracht. Gelet op de benodigde vervolgstappen in het wetgevingstraject concludeer ik dat de implementatiedeadline van de Europese Commissie voor beide richtlijnen, te weten 17 oktober 2024, niet wordt gehaald."

  • De Nederlandse overheid gaat deadline implementatie EU cybersecurityrichtlijn NIS2 niet halen
  • Heeft mogelijk gevolgen voor verantwoordelijkheden registeraccountants …
  • … want zij moeten in sommige gevallen monitoren en rapporteren over compliance NIS2

De consultatievertraging is slechts een van de stappen in het proces om de wetgeving voor versterking van cybersecurity te realiseren. De demissionair minister van Justitie voegt eraan toe: "Na verwerking van de consultatiereacties zullen de wetsvoorstellen aan Raad van State worden voorgelegd voor advies. Ik streef ernaar de wetsvoorstellen vervolgens in het najaar van dit jaar aan uw Kamer aan te bieden." Deze aankondiging bevestigt geruchten die al enkele weken de ronde deden over mogelijke vertragingen in de NIS2-consultatie.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Mogelijk gevolgen voor accountants

Deze vertraging heeft niet alleen gevolgen voor de overheid en het bedrijfsleven, maar ook voor registeraccountants. De implementatie van NIS2 brengt namelijk nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee voor. Zij zullen in de toekomst moeten anticiperen op de gewijzigde cybersecurityrichtlijnen en zich aanpassen aan de bijbehorende nationale wetgeving.

In sommige gevallen moeten registeraccountants de implementatie van de Europese NIS2-richtlijn controleren en rapporteren over compliance. De NIS2-richtlijn is gericht op een versterking van de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten en richt zich op digitale (cyber) risico’s voor netwerk- en informatiesystemen, zoals het internet en het betalingsverkeer, zo meldt de website AGConnect. De implementatie van NIS2 brengt namelijk nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee voor registeraccountants. Zij zullen in de toekomst moeten anticiperen op de gewijzigde cybersecurityrichtlijnen en zich aanpassen.[/kader]

Het is duidelijk dat de vertraging in de implementatie van NIS2 een domino-effect heeft op het gehele traject. Het is nu aan alle betrokken partijen, waaronder registeraccountants, om proactief in te spelen op deze ontwikkelingen en zich voor te bereiden op de impact van de gewijzigde cybersecurityrichtlijnen op hun werkzaamheden en verantwoordelijkheden. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en professionals in de accountancysector om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit.


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.