Overeenkomst EU en San Marino over betere naleving belastingwetgeving

Op 8 december 2015 hebben de Europese Unie en San Marino een overeenkomst ondertekend ter verbetering van de naleving van de belastingwetgeving door particuliere spaarders. De overeenkomst zal bijdragen aan inspanningen om een eind te maken aan belastingontduiking, doordat zij van de EU-lidstaten en San Marino eist dat zij automatisch informatie uitwisselen.

Hierdoor krijgen de belastingdiensten betere grensoverschrijdende toegang tot informatie over de financiële rekeningen van elkaars inwoners.
 
Aanpassing

De overeenkomst is een aanpassing van een overeenkomst uit 2004 die ervoor zorgde dat San Marino maatregelen toepaste die gelijkwaardig waren aan die in de EU-richtlijn betreffende de belasting op inkomsten uit spaargelden. Doel is de automatische uitwisseling van informatie over financiële rekeningen te verruimen, om te voorkomen dat belastingplichtigen kapitaal verbergen dat inkomen of activa vertegenwoordigt waarover geen belasting is betaald.

Toepassingsgebied

De overeenkomst moet het belastingplichtigen moeilijk maken te voorkomen, door het verplaatsen van activa, dat zij bij de belastinginstanties worden aangegeven. De uit te wisselen informatie heeft niet alleen betrekking op inkomsten zoals rente en dividenden, maar ook op het saldo van de rekeningen en de opbrengsten van de verkoop van financiële activa.

De belastingdiensten in de lidstaten en San Marino zullen in staat zijn:
• De betrokken belastingplichtigen correct en ondubbelzinnig te identificeren;
• hun belastingwetgeving in grensoverschrijdende situaties te beheren en te doen naleven;
• te beoordelen hoe waarschijnlijk het is dat er belasting wordt ontdoken;
• onnodig verder onderzoek te vermijden.

De EU en San Marino moeten de overeenkomst nu tijdig bekrachtigen of goedkeuren zodat de overeenkomst in werking kan treden. De voorlopige toepassing is gepland voor 1 januari 2016.

• EU-San Marino agreement on the automatic exchange of financial account information 

Gerelateerde artikelen