Overdracht van fosfaatrechten heeft btw-gevolgen

De (tijdelijke) overdracht van fosfaatrechten heeft btw-gevolgen. Dit geldt zowel voor de verkoper als de koper.

Per  1 januari 2017 kunnen melkveehouders fosfaatrechten worden toegekend. De omvang is afhankelijk van het aantal koeien op 2 juli 2015, de datum waarop het nieuwe fosfaatstelsel is aangekondigd. Maar wat zijn de btw-gevolgen van de overdracht van fosfaatrechten? Alfa accountants en adviseurs zocht het uit.

Verhandelbaarheid

Melkveehouders die hun bedrijf beëindigen of minder koeien gaan houden, kunnen straks de rechten die daarmee vrijkomen onderling verhandelen. Dat komt goed uit voor de veehouders die meer fosfaat produceren dan hun fosfaatrechten toelaten en dus verplicht zijn extra rechten aan te kopen. Alle transacties worden straks door de RVO bijgehouden in een register. Aan het verhandelen zit overigens voor de melkveehouders wel een nadeel. Staatssecretaris Van Dam heeft aangekondigd dat bij iedere transactie 10% van de fosfaatrechten wordt afgeroomd.

Btw-belast?

De overdracht van de fosfaatrechten zal in beginsel zijn belast met 21% btw. Dat geldt ook bij het tijdelijk overdragen (verhuren) van de fosfaatrechten. Alleen voor de (permanente) overdracht ziet Alfa op basis van de huidige regelgeving twee uitzonderingssituaties:
• de rechten worden overgedragen in het kader van een bedrijfsbeëindiging of bedrijfsoverdracht;
• de overdrager zit in de landbouwregeling.

Bedrijfsoverdracht

Als de fosfaatrechten overgaan in het kader van een – al dan niet gedeeltelijke – bedrijfsoverdracht, blijft heffing achterwege. Een belangrijke voorwaarde voor deze btw-loze overdracht is dat de fosfaatrechten tezamen met het bedrijf mee overgaan naar de bedrijfsvoortzetter(s).

Landbouwregeling

Alfa: “Goedgekeurd is dat landbouwers die in de landbouwregeling zitten onder voorwaarden zonder btw-heffing (productie)rechten kunnen overdragen. Hoewel er niet wordt gesproken over fosfaatrechten, gaan wij ervan uit dat deze goedkeuring ook hier op van toepassing is. Voorwaarde is dat het een incidentele transactie betreft. Ook mag de overdrager niet uit andere hoofde btw zijn verschuldigd. Toepassing van de goedkeuring blijft dus achterwege als de overdrager btw-belaste omzet behaalt met bijvoorbeeld het verhuren van een (ander) deel van de fosfaatrechten of het exploiteren van een boerderijwinkel of een caravanstalling enzovoort. Let dus goed op!”

Lees ook:

• RVO informeert melkveehouders over vaststelling fosfaatrechten

Gerelateerde artikelen