Overdraagbaarheid S&O-verklaring en boetebeleid WBSO wijzigen
Overdragen S&O-verklaringen onder voorwaarden mogelijk
Vanaf nu is het mogelijk dat een S&O-verklaring onder bijzondere omstandigheden naar een ander (rechts)persoon kan worden overgezet. Door een beroep te doen op de zogenoemde ‘hardheidsclausule’ kan er afgeweken worden van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze ‘hardheidsclausule’ is niet nieuw, maar er zijn onlangs beleidsregels gepubliceerd waarin staat dat dit afwijken van de wet alleen kan als aan alle volgende voorwaarden is voldaan:
- De S&O-verklaring mag niet langer dan vijf jaar geleden zijn afgegeven.
- De S&O-verklaring mag niet vóór 2016 zijn afgegeven.
- Er moet sprake zijn van een overgang, overdracht of omzetting, waarbij alle speur- en ontwikkelingswerkzaamheden naar een andere inhoudingsplichtige overgezet worden.
- De inhoudingsplichtige waarnaar de verklaring wordt overgezet mag niet al een S&O-verklaring hebben voor dezelfde periode.
- De overnemende partij moet kunnen aantonen dat er inderdaad speur- en ontwikkelingswerk is verricht.
Aanpassing boetebeleid WBSO
Vanaf dit jaar is de S&O-verklaring hét toegangsticket voor de innovatiebox. Ook staan er door de samenvoeging met de RDA in de WBSO steeds hogere bedragen op het spel. Daarom heeft de minister van Economische Zaken besloten vanaf dit jaar een strenger boetebeleid in te stellen. Dat betekent onder meer dat er een minimumboete komt van 100 euro. De boete van 0 euro verdwijnt daarom. Ook kan de minister hogere boetes opleggen voor overtredingen van de administratieplicht en het verstrekken van onjuiste gegevens. Die bedragen verschillen van geval tot geval, omdat de hoogte ervan afhankelijk is van de mate van verwijtbaarheid. Het is dus nog belangrijker om in 2017 aan alle administratieve verplichtingen te voldoen.
(PNO)