Ouderwets declareren blijft kopzorg voor financials

Meer dan een kwart verwerkt declaraties handmatig, veel bonnetjes raken zoek.

Meer dan een kwart van de bedrijven in Nederland verwerkt declaraties nog altijd handmatig. Dit arbeidsintensieve proces zorgt voor inefficiëntie en een hoge werkdruk. Drie op de tien medewerkers die financieel verantwoordelijk zijn vinden dat het bedrijf te veel tijd kwijt is aan het verwerken van declaraties.

Dit blijkt uit onderzoek naar het onkostenbeheer in opdracht van International Card Services (ICS), heeft verricht onder bijna 450 financieel verantwoordelijken. 28 procent laat medewerkers nog steeds uitgaven voorschieten en papieren bonnetjes indienen. Dit proces is tijdrovend, vergroot het risico op fouten en leidt tot onnodige rompslomp voor zowel werkgevers als werknemers.

 Lees ook

Het handmatig verwerken vaak declaraties kost gemiddeld 41 uur per maand. Bonnetjes ontbreken regelmatig bij ingediende declaraties. Eén op de vijf bedrijven worstelt met het matchen van bonnetjes aan transacties, blijkt uit eerder onderzoek van ICS. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Declaraties worden vaak laat en onvolledig ingediend, wat resulteert in hoge werkdruk en ontevredenheid Kosten voorschieten leidt tot onvrede bij werknemers, vooral als het gaat om grotere uitgaven, zoals voor zakenreizen.

Top 10 AI-toepassingen die financieel management transformeren

Gerelateerde artikelen