Oud-ceo Linx klaagt forensisch accountant aan

In gevecht met zijn voormalige werkgever Linx Telecom heeft Mark Gibbs een tuchtklacht ingediend tegen een forensisch accountant van PwC. De RA heeft in opdracht van het telecombedrijf een persoonsgebonden onderzoek uitgevoerd, waaruit naar voren is gekomen dat een bewijsstuk van Gibbs “presumed to be falsified”: dus mogelijk vervalst is. Dat onderzoek is niet deugdelijk geweest, stelt de klager. De uitkomst zou zijn gebruikt om hem zijn honorering te onthouden.
Lastercampagne
De klager was begin 2013 als interim-CEO in dienst getreden bij Linx, met een contract voor vijf jaar op zak. Na vier maanden werd hem echter al de deur gewezen. “Na een enorme lastercampagne van een der commissarissen, die zijn neef erbij wilde hebben”, aldus de advocaat van de klager. Er was de verdenking dat de kersverse CEO zijn cv zou hebben vervalst, vandaar het onderzoek door de forensisch accountant. Die heeft geen malversaties kunnen ontdekken, op mogelijk eentje na.
Gezwaaid
De klager is eerder werkzaam geweest bij Linx, dat hem graag terug wilde hebben. Gibbs had toen al een contract in handen van een ander bedrijf. Tijdens de bespreking met twee commissarissen (niet die van de vermeende lastercampagne)  vroegen ze hem wat hij wilde verdienen. Ze gingen direct akkoord met zijn voorgestelde salaris, omdat het minder was dan van diens voorganger. Hij zou daarbij met een contract van het andere bedrijf hebben gezwaaid om aan te tonen dat hij daar dat bedrag kon verdienen, maar daar is geen sprake van, zei de klager. Het ging er alleen om, om aan te tonen dat hij gebonden was en of hij er onderuit kon. Er is volgens hem niet eens gekeken naar het bedrag dat erop stond.
 
Toch is in het onderzoek van de RA  een overeenkomst opgedoken, waarin dat bedrag genoemd werd. Terwijl bij navraag bleek, dat het om een veel lagere beloning ging. Het was een niet getekende overeenkomst, die onderdeel uitmaakte van de onderhandelingen met het vorige bedrijf, voerde Gibbs aan. Mogelijk zat het in een doos met spullen die hij zelf ter beschikking heeft gesteld voor het onderzoek.
 
De forensisch accountant verklaarde dat hij niet beide commissarissen heeft bevraagd over wat ze onder ogen hebben gekregen of wat hen is verteld. “Daar was het onderzoek niet op gericht. Ik heb wel voortdurend aan Gibbs gevraagd of hij kon laten zien wat hij the board had getoond. Uiteindelijk kwam dit contract boven tafel. Dat qua honorering afweek van de gemaakte afspraken.” De beklaagde blijft erbij dat hij zijn werk volgens alle geldende standaarden voor persoongebonden onderzoek heeft verricht.
De Accountantskamer doet over ongeveer 15 weken uitspraak. 
 
Zaaknummer: 14/974
Petra van Walraven / JPZ
Gerelateerde artikelen