Opsporen APV’s leverde tot nu toe 1 miljard op
Dit meldt de Belastingdienst.
APV’s
Wie over vermogen beschikt, moet daarover belasting betalen, ook als dat vermogen niet direct zichtbaar is voor de Belastingdienst omdat het bijvoorbeeld in een trust of een (buitenlandse) stichting zit. De Belastingdienst pakt het opsporen en belasten van dit soort afgezonderde particuliere vermogens (APV’s) sinds 2010 op een geïntegreerde manier aan. Vanaf 2010 bestaat er wetgeving waardoor vermogen in een APV in Nederland belast kan worden. We spreken van een APV als het vermogen bijvoorbeeld is ondergebracht in buitenlandse constructies als Trusts, Stiftungen, Stichtingen, Anstalts of Establishments. Het is toegestaan om geld in een APV onder te brengen, ook als deze in het buitenland is gevestigd, maar dat moet dan wel worden gemeld aan de Nederlandse Belastingdienst. Dit gebeurt niet altijd.
Geïntegreerde aanpak APV
Een speciaal team van de Belastingdienst is bezig met het opsporen en belasten van APV’s. Zij verzamelt actief data uit verschillende onderdelen binnen de Belastingdienst, maar ook daarbuiten zoals data uit inlichtingenverzoeken. Al deze data analyseert de groep op een slimme manier, zodat er een efficiënte opsporing en aanpak van de APV’s plaatsvindt. De aanpak APV wordt ook afgestemd met overige projecten die te maken hebben met ‘vermogen in het buitenland’. Die afstemming versterkt het effect van deze projecten. De geïntegreerde aanpak leverde tot nu toe 1 miljard euro aan aanslagen en boetes op.
Samenwerking over fiscale wetgeving
De Belastingdienst geeft actief voorlichting over fiscale wet- en regelgeving op het gebied van APV’s aan belastingadviseurs. Doel is dat zij de juiste fiscale regels hanteren bij het opzetten van een constructie.
De Belastingdienst werkt in nationaal en internationaal verband samen met partnerorganisaties. Verder draagt hij bij aan beleidsontwikkeling, omdat er steeds nieuwe constructies opduiken die om een nieuwe aanpak vragen. Waar mogelijk werkt de Belastingdienst daarbij samen in OESO-, IOTA-, EU- en Benelux-verband. Handhavingstekorten worden gemeld aan het Ministerie van Financiën (DGBel) en de dienst ondersteunt de directie Wetgeving van het ministerie bij in de ontwikkeling van wetgeving.
Inkeer van APV
Een deel van de zaken die de projectgroep APV tot nu toe behandelde, was het gevolg van de inkeerregeling. Deze regeling biedt de gelegenheid de aangifte vrijwillig te verbeteren en eerder verzwegen inkomsten of vermogen alsnog aan te geven. Zo meldden zich inmiddels 347 APV-inkeerders met een vermogen in APV’s van minimaal 400 miljoen euro.