Oproep beroepsorganisaties: MKB profiteert niet van lastenverlichting

Beroepsorganisaties NOB, NOAB, SRA en RB trekken aan de bel over de fiscale gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor het MKB.

Van de zes miljard euro lastenverlichting die het kabinet burgers heeft beloofd, komt nauwelijks iets terecht bij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, stellen de opstellers van de brief aan minister van Financiën Wopke Hoekstra en diens staatssecretaris Menno Snel.

Werkenden in loondienst gaan er volgens de belastingdeskundigen zes tot tien meer op vooruit dan de MKB'ers.

“De belastingplannen van het kabinet zijn gewoon onrechtvaardig voor mkb-ondernemers”, stellen Edwin Heithuis en Robert van der Jagt, die namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) meewerkten aan de brief. “MKB'ers hebben niet in de gaten wat er gaat gebeuren”, zegt Van de Jagt. “Ik denk dat ook het kabinet dat niet helemaal overziet.”

Het kabinet heeft burgers een lastenverlichting beloofd die oploopt tot ruim 6 miljard euro in 2021. De lasten gaan onder meer omlaag door de invoering van twee in plaats van vier belastingschijven in de inkomstenbelasting, met een basistarief van bijna 37 procent en een toptarief van 49,5 procent.

Door deze wijziging gaat het toptarief voor werkenden in loondienst met 2,5 procentpunt omlaag ten opzichte van het huidige tarief van 52 procent. Voor ondernemers die belasting betalen in box 1 van de inkomstenbelasting zit er echter een addertje onder het gras, aldus de briefschrijvers. Zij mogen de MKB-winstvrijstelling van 14 procent niet langer tegen het hoge tarief aftrekken, maar slechts tegen het basistarief.

Voor BV-ondernemers dreigt zelfs een forse en geheel ongefundeerde lastenverzwaring voor winstreserves uit het verleden, stellen de briefschrijvende beroepsorganisaties. Dit als gevolg van de voorgestelde verhoging van het box 2-tarief van 25 naar 28,5 procent.

Emeritus hoogleraar fiscale economie en SER-kroonlid Leo Stevens juicht in het Financieele Dagblad toe dat de beroepsorganisaties aandacht vragen voor de MKB-ondernemer, maar vindt wel dat de focus teveel ligt op de toptarieven. “Ik had liever een bredere inventarisatie en analyse van de verschillen in belastingdruk gezien. MKB-ondernemers hebben niet zozeer te klagen over fiscale achterstand ten opzichte van werknemers. Kijk naar de aanwas van zzp’ers. Wel draaien zij op voor de lagere belasting voor grote bedrijven.”

Gerelateerde artikelen