Oppositie: snel debat over dividendbelasting
PVV-leider Geert Wilders spreekt op Twitter van een ,,mega-afgang voor premier Rutte''. ,,Miljarden weggegooid.'' Als de omstreden afschaffing van de belasting op de winstuitkering aan aandeelhouders niet van tafel gaat, moet Rutte aftreden, stelt Wilders. Hij schermt opnieuw met een motie van wantrouwen.
,,Oh wat pijnlijk dit voor de premier'', twitterde Klaver. ,,Aller aller aller laatste argument voor afschaffen dividendbelasting valt nu weg.''
Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher vindt het ,,gênant'' voor de premier. ,,Nu zijn alle smoezen op: vanmiddag moet ministerraad besluiten #dividendbelasting niet af te schaffen en het geld te investeren in NL.'' SP-Kamerlid Renske Leijten stemt in. Ze vindt het ,,tragisch voor Rutte'', maar het is wel ,,precies op tijd'' om van de maatregel af te zien. Immers, de ,,enige onderbouwing voor het afschaffen van de dividendbelasting, nl dan krijgen we hoofdkantoren, valt in duigen''.
SP-Kamerlid Renske Leijten stemt in. Ze vindt het ,,tragisch voor Rutte'', maar het is wel ,,precies op tijd'' om van de maatregel af te zien. Immers, de ,,enige onderbouwing voor het afschaffen van de dividendbelasting, namelijk dan krijgen we hoofdkantoren, valt in duigen''.
,,Rutte kan nu zelf het plan in de ijskast zetten om de dividendbelasting af te schaffen'', meent Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS. De bodem is wat hem betreft weggeslagen onder het plan.
,,Game over, Mark Rutte'', stelt Thierry Baudet (Forum voor Democratie). ,,Wat een sof'', vindt Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren. ,,Gegokt en verloren?''
,,Laten we niet te vroeg juichen'', waarschuwt DENK-parlementariër Farid Azarkan. De manier waarop met name VVD en CDA zich op dit dossier hebben ingegraven is volgens hem ,,ongekend''.
De afschaffing van de dividendbelasting is de felst bestreden maatregel van het kabinet. Eerder deze week verdedigde het kabinet het einde aan de heffing in de Tweede Kamer. De VVD, de drijvende kracht achter het besluit, liet toen weten dat haar steun voor het plan niet staat of valt met de komst van Unilever.
Vandaag zei VVD-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat het besluit van Unilever om zijn hoofdkantoor niet volledig in Nederland te vestigen, niets verandert aan het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. ,,Dat deden we niet alleen voor Unilever'', zei Dekker over het besluit de dividendbelasting af te schaffen. ,,Het zou ook gek zijn als we dat alleen voor Unilever hadden gedaan.''
Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel, de twee bewindspersonen die het onderwerp het meest aangaat, wilden er voorafgaand aan de ministerraad niet inhoudelijk op ingaan. Snel zei de berichten over het besluit van Unilever uit de media te hebben vernomen. Wel ,,hadden we het graag anders gezien''. De staatssecretaris beklemtoont dat het om een voorlopig besluit gaat, al wijst niets erop dat Unilever zich opnieuw zal bedenken.
Ook de andere leden van het kabinet ontweken het onderwerp voorafgaand aan de ministerraad. ,,Ik ga er even niks over zeggen op dit moment'', zei vicepremier Hugo de Jonge (CDA). Het kabinet zal de beslissing van Unilever bespreken, was alles dat hij er verder over kwijt wilde.