Opnieuw roep om pan-Europese dataprotectie-autoriteit

De Belgische staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein pleit voor de oprichting van een Europese privacywaakhond.

Steeds luider wordt de roep om een Europees antwoord op de dreigende data-monopolies (en het misbruik daarvan) door grote mondiale bedrijven als Google, Microsoft en Facebook. De Belgische staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) zal dat standpunt de komende dagen nog eens vertolken op de informele bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Riga.

Woensdag riep Bart Tommelein in zijn thuisland op de ‘internationale dag van de privacy’ voor de eerste keer het zogenoemde ‘Privacy Platform’ bijeen. Daarin zetelen naast de Belgische Privacycommissie en de federale politie ook vertegenwoordigers van consumenten- en mensenrechtenorganisaties en van de privésector. Via halfjaarlijkse bijeenkomsten zal het platform concrete actiepunten rond privacy bespreken en uitwerken.

Een Europese dataprotectie-autoriteit zou zich bezig moeten houden met degelijk onderzoek naar de praktijken van de internetgrootmachten – iets waartoe de EU-lidstaten op zich niet in staat dan wel niet geëquipeerd zijn, zo stelt het rechtswetenschappelijk tijdschrift National Law Review. Het idee om zo’n EU-autoriteit in het leven te roepen volgt op de beslissing van de EU om overal in de unie de lokale privacu-beschermende wetgeving aan te scherpen, niet via een lokaal aan te passen ‘richtlijn’ maar via meteen overal geldende ‘regulation’. Nationale parlemeneten zouden een richtlijn in elk land weer anders interpreteren en implementeren – waardoor de onderscheiden concurrentiepositie én privacy-bescherming sterk uiteen zou (kunnen) gaan lopen.

www.computing.co.uk

Gerelateerde artikelen