‘Oplopend aantal faillissementen wijst op herstel economie’
In 2023 is het aantal faillissementen in Nederland met vijftig procent gestegen ten opzichte van 2022. Daarmee bereikt het aantal faillissementen het niveau van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit het Global Bankruptcy Report van bedrijfsdata-expert Altares Dun & Bradstreet.
- Wereldwijd groeit het aantal faillissementen met twaalf procent per jaar
- Vooral bedrijven die tijdens de coronacrisis werden geholpen sluiten nu hun deuren
- Dat kan duiden op een herstel van de economie
Sinds 2021 is er wereldwijd gemiddeld een jaarlijkse groei van twaalf procent in het aantal bedrijven dat faillissement aanvraagt. Tijdens de pandemie bleven veel bedrijven dankzij financiële steun overeind. Relatief veel van deze bedrijven vallen nu om, vooral die al een relatief hoog faillissementsrisico hadden.
Altares Dun & Bradstreet vindt het geen verrassing dat deze zwakkere bedrijven nu alsnog voor de bijl gaan. “Dit kan zelfs wijzen op een herstel van de Nederlandse economie.”
Wereldwijd zijn er 45 landen/regio’s onder de loep genomen, waarvan 29 in Europa. Nederland staat er relatief goed voor in vergelijking met andere Europese landen. Hoewel het aantal faillissementen in Nederland in 2023 toenam, blijft het aantal faillissementen stabiel en is het zelfs lager dan eerdere piekjaren. Dit komt volgens de onderzoekers door de groei van het aantal bedrijven.