Opleving kantoormarkt verhult verkapte leegstand

Een deel van de verhuurde kantoren blijft leeg door thuiswerken.

De markt voor kantoren lijkt uit zijn dip te zijn gekomen. Makelaarsvereniging NVM signaleert in de eerste helft van dit jaar weer een stijging, na historisch weinig verhuur of verkoop van kantoorruimte in 2023. De opleving komt vooral doordat werkgevers vaak in relatief grote kantoren zijn getrokken.

  • De verkoop of verhuur van kantoren betrof meer dan een half miljoen vierkante meter
  • Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar
  • Maar de mooie cijfers verhullen dat er verkapte leegstand is
  • Veel van de verhuurde ruimten blijven leeg staan vanwege thuiswerken

In de eerste zes maanden van dit jaar kochten of huurden bedrijven via NVM-makelaars ruim 544.000 vierkante meter kantoorruimte. Dat is een stijging van 57 procent in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. In de maanden april, mei en juni ging het zelfs om 69 procent groei.

Sprake van verborgen leegstand

Maar achter die cijfers schuilt een “diffuus” sentiment, waarschuwt de NVM in zijn kwartaalrapport. Zo geven makelaars in een enquête aan dat er vaak sprake is van verborgen leegstand, waarbij een verhuurd kantoor ongebruikt blijft. Daarnaast is thuiswerken voor veel werknemers sinds de coronapandemie zo ingeburgerd geraakt dat de “structurele impact” op de markt zichtbaar wordt.

(tekst loopt door onder het blok)

De Volksbank nam begin dit jaar weliswaar ruim 25.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte op in Utrecht en Den Bosch. Maar het moederbedrijf van SNS en ASN Bank liet nog meer oppervlakte achter, onder andere omdat de huidige ruimtes niet meer passen bij hybride werken.

Grote werkgevers zijn dan ook vooral op zoek naar kwalitatief hoogstaande ruimtes in energiezuinige kantoren. De prijzen van dit soort ruimtes stijgen dan ook vaak, terwijl verouderde kantoren meestal voor lagere prijzen worden verhuurd of verkocht.

Thuiswerk en verduurzaming bepalen hoogte kantoorhuur

Gerelateerde artikelen