Ophef door fiscale steun via de BOR aan rijke familiebedrijven
Door een amendement op het Belastingplan 2024 is de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) vorig jaar zo gewijzigd dat ook welvarende families van grote familiebedrijven profiteren van fiscale korting voor erfgenamen. Die wetswijzing kon er komen door een intensieve lobby van grote familiebedrijven, zoals de familie Swinkels van Bavaria, zo blijkt uit een reconstructie van NRC.
- Bloedverwanten moeten ook van BOR profiteren
- aandelenpaketten worden transgenerationeel verschoven onder de werkelijke waarde
- Bierbrouwersfamilie ziet BOR als noodzakelijke regeling voor familiebedrijven
Het voorstel voor aanpassing van de BOR werd in de Tweede Kamer behandeld in oktober 2023, toen een pak aan moties, voorstellen en amendementen op tafel lag voor het Belastingplan 2024. Een van die amendementen ging over het voorstel om te versoberen op de BOR. In het Belastingplan 2024 is geregeld dat het vrijstellingspercentage teruggaat van 83 naar 75 procent.
Bloedverwant in de neergaande lijn
Door het amendement is nu ook bepaald dat elke „bloedverwant in de neergaande lijn” van „oude familiebedrijven” toegang krijgt tot de regeling. Staatssecretaris Van Rij en ambtenaren waren hier op tegen. NRC suggereert dat het amendement is aangenomen zonder dat Kamerleden zich bewust waren van de reikwijdte ervan.
De BOR is bedoeld om opvolging in het MKB te vergemakkelijken, zonder dat de erven het bedrijf eerst moeten liquideren om de erfbelasting op te kunnen brengen. Maar volgens onderzoek van het Ministerie van Financiën komt de korting op erfbelasting niet zozeer terecht bij MKB-bedrijven, maar bij „huishoudens die gemiddeld meer vermogend zijn”. Dit kost de staatskas jaarlijks meer dan een half miljard euro. Rijke families gebruiken de BOR om aandelenpakketten tegen een zeer laag tarief over te doen aan hun familieleden – meestal hun kinderen, aldus het rapport.
115 miljard toegevoegde waarde
Peer van Swinkels heeft vorig jaar als CEO van Bavaria gepleit voor financiële en fiscale steun voor alle familiebedrijven. “De regeling voor overdracht kost de Staat 400 miljoen euro per jaar – 0,1 procent van rijksbegroting- maar levert 115 miljard euro toegevoegde waarde op”, zei hij vorige zomer in een interview op het platform Fambizz.nl.
Swinkels maakt bezwaar tegen de fiscaal gunstige regelingen voor multinationals, terwijl familiebedrijven nauwelijks fiscale voordelen genieten. Hij ziet de BOR als een noodzakelijk fiscaal instrument voor alle familiebedrijven. “De impact van deze regeling is enorm voor alle familiebedrijven en de 3,1 miljoen mensen die er werken. Deze regeling bepaalt ook heel direct waar onze economie en maatschappij naartoe gaan: lange termijn duurzame bedrijfsvoering of korte termijn winstbejag.”
In de Tweede Kamer is geïrriteerd gereageerd op de onthulling van NRC. Er gaan al stemmen op om de bevoordeling van vermogende families door de BOR af te schaffen.
Lees ook:
- Van kledingmerk Scotch & Soda naar bierbrouwerij Swinkels
- Bavaria zet met overname importeur stap op Amerikaanse markt