Opbrengst oldtimerbelasting valt flink tegen

De wegenbelasting die sinds januari vorig jaar weer moet worden betaald over diesel- en lpg-auto's van tussen de 25 en 40 jaar heeft flink minder opgeleverd dan was begroot. Waar het ministerie van Financiën uitging van een opbrengst van 120 miljoen euro in 2014, blijft de teller steken op een bedrag tussen de 60 en 70 miljoen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaf dat maandag toe in een overleg met de Tweede Kamer. Wiebes noemde die opbrengst ’toch significant’, maar inderdaad flink minder dan de oorspronkelijke raming.

Wiebes benadrukte dat de schatkist niet het belangrijkste doel was toen VVD en PvdA in het regeerakkoord besloten om eigenaren van oude diesels en lpg-auto’s weer belasting te laten betalen. Een schoner milieu was het hoofddoel. Vooral oude diesels stoten veel fijnstof uit. Voor benzineauto’s tussen de 25 en 40 jaar werd een overgangsperiode ingesteld met maximaal 120 euro belasting per jaar.

Dit voorjaar bleek al dat de maatregel, die betekende dat bezitters van een oude diesel ineens tot 2000 euro aan motorrijtuigenbelasting moesten gaan betalen, er toe heeft geleid dat oude auto’s massaal werden geschorst, geëxporteerd of gesloopt. Het lijkt er alleen niet op dat veel van de bezitters een nieuwe schone auto hebben gekocht, wat Wiebes wel verwachtte.

 (ANP)

Update Auto & Fiscus in één dag 
Adviseert u als accountant uw klanten regelmatig op het gebied van de ‘auto van de zaak’? Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe autoregels voor u en uw klanten? Volg de cursus Auto & Fiscus, ontdek in één dag alle fiscale wet- en regelgeving rond de auto en adviseer gegarandeerd uw klanten op een hoger niveau. Meld u direct aan.


  

Gerelateerde artikelen