Op weg naar (een blauwdruk van) IFRS 17

Het lijkt nog ver weg, maar over ruim drie jaar moeten verzekeraars die nu al rapporteren onder IFRS, voldoen aan de nieuwste boekhoudstandaard IFRS 17. Reden voor het Verbond, het Koninklijk Actuarieel Genootschap en de NBA Branchegroep Verzekeringsmaatschappijen om een implementatiebijeenkomst te organiseren. Belangrijkste doel? Wat kunnen we leren van elkaar en van Solvency II?

In het openingspraatje namens gastheer Aegon maakte CFO Rutger Zomer van zijn hart geen moordkuil. “IFRS geeft mij een gemengd gevoel. We zijn twintig jaar geleden begonnen met het nadenken over IFRS en intussen heeft de wereld niet stilgestaan. Sterker nog, ons businessconcept is compleet veranderd. Ik merk dat ook in gesprekken met analisten en beleggers. Het gaat niet over IFRS. De interesse van beleggingsmarkten is voornamelijk gericht op Solvency II en mijn persoonlijke inschatting is dat dat ook zo zal blijven.”

Les na SII
Zomer was licht sceptisch, maar hij was ook reëel. “IFRS is qua omvang vergelijkbaar met Solvency II, maar we gaan het eens niet hebben over de vraag of IFRS 17 relevant is. Het komt er en dus gaan we kijken hoe we het zo goed mogelijk kunnen implementeren. De belangrijkste les na Solvency II is wat mij betreft dan ook: wat gaan we anders doen?”

Zomer was niet de enige die tijdens de bijeenkomst een vergelijking trok met Solvency II. Dagvoorzitter Rianne Vedder van EY testte ter plekke de kennis en de voortgang van de implementatie van IFRS 17 bij de diverse verzekeraars die in de zaal aanwezig waren. Verreweg de meesten daarvan (zestig van de in totaal 99 aanwezige mensen) antwoordden op de vraag waar ze voor de implementatie van IFRS het meeste van hopen te leren: Solvency II.

Test
Onder de woorden dat ze “vooral benieuwd was naar de operationele impact van IFRS” had Vedder een aantal vragen voor de aanwezigen in petto. Het merendeel daarvan bleek overigens tussen de 40 en 49 jaar oud te zijn, terwijl de achtergrond tussen finance en actuariaat zo’n beetje 50-50 was. Er waren slechts een paar IT-ers aanwezig. Opvallend, vond Vedder, “want zonder ICT kun je IFRS 17 niet implementeren.” Op de vraag Waar denken jullie het meeste geld aan uit te geven?, gaf maar liefst 61 procent het antwoord ‘Technische systemen en data’.

Andere vragen, die Vedder stelde, en steeds vergeleek met de uitkomsten van een paar maanden geleden, waren:

Vedder: “Een flinke vooruitgang ten opzichte van een paar maanden geleden toen 68 procent zei nog niet te zijn gestart.”

Wat is IFRS 17?
IFRS is een internationale verslaggevingsstandaard voor verzekeraars, die ervoor moet zorgen dat jaarverslagen wereldwijd beter vergelijkbaar zijn. Insteek van IFRS 17 is namelijk dat er zoveel mogelijk dezelfde uitgangspunten gelden voor de waardering van verzekeringscontracten. Dat betekent dat een belegger de resultaten en toekomstverwachtingen van bijvoorbeeld een Nederlandse verzekeraar veel beter kan vergelijken met die van een Duits of een Australisch bedrijf.

Wanneer gaat het in?
IFRS 17 vervangt IFRS 4, die moet worden gezien als een tussentijdse standaard. IFRS 17 is de eerste allesomvattende standaard voor de waardering van verzekeringscontracten. De standaard is in mei is gepubliceerd en de implementatie moet in 2021 zijn afgerond. Verzekeraars moeten in de jaarrekening over 2021 met vergelijkende cijfers komen over 2020.

[avg-advertorial slug=”is-uw-ifrs-kennis-up-to-date”]

Gerelateerde artikelen