Ook mede-eigenaar huurwoningen moet verhuurderheffing betalen

Het maakt voor de verhuurdersheffing geen verschil of een belastingplichtige de volle eigendom of mede-eigendom bezit van huurwoningen. Dat heeft rechtbank Zeeland-West-Brabant onlangs geoordeeld.

Belanghebbende is mede-eigenaar van 13 huurwoningen en heeft op aangifte verhuurderheffing voldaan. De rechtbank acht dit terecht. Anders dan belanghebbende meent, maakt het niet uit of een belastingplichtige de volle eigendom of mede-eigendom bezit van de huurwoningen. Indien aan hem de WOZ-beschikkingen van de 13 huurwoningen zijn bekend gemaakt, is belanghebbende belastingplichtig voor de verhuurderheffing.

Uit de parlementaire geschiedenis blijkt, dat de wetgever het onderscheid tussen de mede-eigenaren (de ene mede-eigenaar kwalificeert wel als belastingplichtige, de andere(n) niet) bewust heeft aanvaard mede uit overwegingen van uitvoerbaarheid en eenduidige wetgeving. De rechtbank heeft geoordeeld dat van deze bewuste keuze niet worden gezegd dat zij evident van redelijke grond is ontbloot.

Verder is geen sprake van willekeur vanwege de verschillende beleidsregels die gemeenten hanteren ten aanzien van de vraag aan wie de WOZ-beschikking bekend wordt gemaakt. Nu de situatie van volle eigendom niet gelijk is aan de situatie van mede-eigendom, is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake van gelijke gevallen. Het gelijkheidsbeginsel is niet geschonden.

Gerelateerde artikelen