Ook grote accountantskantoren gaan minder vliegen

PwC en KPMG onderschrijven maatregelen Anders Reizen.

De Coalitie Anders Reizen gaat tot 2025 de CO2-uitstoot van zakelijke vliegreizen met 25 procent verminderen ten opzichte van 2019. 

De bedrijven verplichten zich om twaalf maatregelen in te voeren om dit te bereiken. Onder andere door digitale ontmoetingen te stimuleren, voor afstanden onder de 700 kilometer het vliegtuig niet nemen en businessclass te verminderen. 

De accountantkantoren KPMG en PwC maken deel uit van de coalitie. Verder gaat het om ABN AMRO, Accenture, ANWB, Arcadis, Conclusion, NS, Pensioenfonds PGB, Philips, ProRail, Provincie Noord-Brabant, Rabobank, Royal HaskoningDHV, Rijksoverheid, Royal Schiphol Group, Strukton, Sweco, TAUW, Thales, Triodos Bank, Van Lanschot Kempen, Vattenfall en Vitens. 

Wineke Haagsma, Chief Sustainability Officer van PwC Nederland  vervult als voorzitter van de Anders Vliegen werkgroep een koplopersrol binnen de Coalitie Anders Reizen en ziet dat steeds meer bedrijven hun duurzame ambities in praktijk brengen. Haagsma: “Nederlanders zijn sinds maart 2022 weer meer gaan vliegen, zowel privé als zakelijk. Naast de reissector en overheid hebben werkgevers een belangrijke rol bij het stimuleren van verduurzaming van de luchtvaart en hier is gelukkig ook steeds meer aandacht voor. Je ziet dat organisaties een strenger vliegbeleid hebben aangenomen en dat organisaties bijvoorbeeld duurzamer vliegen door gebruik te maken van Sustainable Aviation Fuel (SAF). Zo vliegt PwC Nederland vanaf januari 2022 100 procent op SAF.”

De Coalitie Anders Reizen is een netwerk van meer dan 70 werkgevers die in totaal meer dan 550.000 werknemers vertegenwoordigen. De coalitie stelt zichzelf als doel de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen met 50 procent te hebben verminderd in 2030 ten opzichte van 2016. Binnen deze doelstelling gaan 24 organisaties versnellen door extra in te zetten om verduurzaming van internationaal reizen. De bedrijven monitoren hun voortgang daarop van jaar tot jaar.

Eerder publiceerde de coalitie, in samenwerking met Natuur & Milieu, een Vliegwijzer: een handleiding voor werkgevers voor het reduceren van de uitstoot van zakelijke vliegreizen. Door minder vaak en ver te vliegen, minder businessclass, meer op afstand te vergaderen en vaker de trein te nemen, kunnen bedrijven nu al grote stappen zetten.