Ook bij accountants leven onbewuste vooroordelen

Bijna iedereen lijdt eraan, of het nu gaat om geslacht, geloof, afkomst of achtergrond: het toegeven valt ons zwaar en afleren is helemaal moeilijk.
Wanneer u weer eens een vacature heeft, moet u zichzelf eerlijk een paar vragen beantwoorden. Ten eerste: zou u eigenlijk niet het allerliefst gewoon een kopie van uzelf aannemen?
Van dezelfde etnische en sociale achtergrond, met dezelfde opleidingen en ervaring? Iemand die meteen vertrouwd aanvoelt?
Of bent u echt bewust gewend/van plan om alleen maar de lijst ‘harde’ criteria voor de functie af te vinken? Staan er eigenlijk wel alleen van die harde criteria in de functieomschrijving? 
 
Maar al te vaak leert enige introspectie dat we niet zo objectief zijn bij onze beslissingen als we graag zouden willen. Het is heel menselijk om je aangetrokken te voelen tot je ‘gelijken’, en een lichte huiver of scepsis te voelen over al die ‘anderen’ – hoe overtuigend hun cv ook is. Met een modieus woord heet dat dan ‘een onbewuste bias’. Maar er zijn ook minder fraaie termen voor.
 
In het Journal of Accountancy wordt vandaag een groot aantal tips gegeven om ook op uw kantoor dat soort vooringenomenheid weg te nemen, of althans de gevolgen ervan te mitigeren. En dat is nodig, willen we voorkomen dat ze de hele organisatie infecteren en vergiftigen. Diversiteit moet! Al was het maar om niet weg te zakken in zelfvoldaanheid.
Een paar tips om u op de goede weg te helpen:
 
  • De top zet de toon. Dáár moet de zelfkennis en de wens om te veranderen aanwezig zijn – en uitgedragen worden.
  • Laat de huidige cultuur eens onder het vergrootglas leggen. Wat is de ‘ist’, wat de  ‘soll’? 
  • Creëer bewustzijn bij de medewerkers. En hou dat levend. Vestig er zeker de aandacht op wabnneer belangrijke beslissingen genomen moeten worden, zoals bij werving en selectie van nieuwe medewerkers.
  • Is u ontevreden over ‘ist’, verzamel harde evidence en data. Geef concrete voorbeelden waar het mis ging of gaat.
  • Pas waar en indien nodig processen en procedures aan. Er zijn bijvoorbeeld Big Four kantoren die standaard naam, adres en geslacht van sollicitanten weglakken om onbewuste discriminatie door een selectiecommissie te voorkomen. 
  • Wees nieuwsgierig en dus intelligent, (multi)cultureel gezien. 
  • Neem de tijd voor reflectie, neem geen overhaaste beslissingen. Sla geen procedurestappen over. 
  • Pas op voor nepotisme, vriendjespolitiek en tribalisme. 
  • Wees u ervan bewust dat bias bestaat en niet weg zal gaan, hoeveel training en goede wil er ook tegenover staat. Wees eerlijk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
=====================================================================
   
Bent u een talentvolle Financial, met meerdere jaren leidinggevende ervaring en uw financiële competenties op orde? 
Heeft u de ambitie, moed en het commitment om uw (leiderschaps-)impact te vergroten? 
Hanteert u het principe van leading by example, weet u waar u voor staat en bent u bereid daar vol op te investeren? Dan is dit hét programma voor u.