Ontslag dreigt voor frauderend ABN-personeel
Uit onderzoek van de bank blijkt nu dat negentig medewerkers bij de zaak betrokken waren. Op individuele basis wordt nu beoordeeld welke maatregelen tegen de medewerkers worden genomen. “Deze kunnen in principe variëren van berisping tot ontslag", aldus Woelders. Het onderzoek naar de fraude loopt nog. Enkele tientallen medewerkers moeten daarbij nog worden gehoord.
De betrokken werknemers gingen de fout in bij offertes die de bank aan klanten verstrekte die afweken van eerdere adviezen of die incompleet waren. Daarvoor is altijd een handtekening nodig van de klant, ook als de wijziging geen verdere impact heeft. De handtekening geeft aan dat het verbeterde advies is gezien en besproken.
“Misschien zijn we in het proces wel doorgeslagen in de terugkoppeling naar klanten", meent Woelders. “Maar wat de redenen ook zijn geweest om dit te doen, ze waren allemaal verkeerd."
Volgens ABN AMRO is er nog geen aanleiding te denken dat klanten financieel benadeeld zijn. “Mocht dit uiteindelijk toch wel zo zijn, dan zullen we dit uiteraard corrigeren", aldus Woelders. “Ik betreur ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren en dat we hiermee het vertrouwen van klanten hebben geschaad. We zullen er alles aan doen om dat te herstellen."
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) doet de kwestie het vertrouwen in de banken geen goed. “Dit helpt natuurlijk niet. Het is onbestaanbaar dat medewerkers gewoon handtekeningen van klanten vervalsen. Zelfs als er geen materiële schade is voor klanten is dat gewoon fraude.'' Optreden tegen de daders laat Dijsselbloem aan ABN AMRO over, maar hij gelooft dat de bank “er zeer streng mee om zal gaan''.
(ANP)