Online boekhouden en wat het betekent voor de rol van accountants

Steeds meer ondernemers kiezen voor een online boekhoudprogramma om hun financiële zaken bij te houden. Het is veilig, bespaart een hoop tijd, vermindert de kans op fouten en door koppelingen aan andere software is de ondernemer in staat om alle transacties op één plek te beheren. Al deze voordelen stammen van het feit dat administratieve processen bij online boekhouden nagenoeg volledig geautomatiseerd worden. Zo kan het opstellen van jaarrekeningen, indienen van belastingaangiften en bijhouden van inkomsten en uitgaven nu eenvoudig door de ondernemer zelf gedaan worden.

Betekent dit dat accountants niet meer nodig zijn?

Accountants zijn en blijven belangrijk voor het begeleiden van de financiële zaken van de ondernemer. Er zal echter een verandering gaan plaatsvinden in de rol van de accountant. Dit omdat administratieve functies zullen wegvallen en er meer tijd en aandacht besteed kan worden aan adviserende functies. Als de accountant slim inspeelt op de trend van online boekhouden kan hij zijn klanten beter bijstaan. Hij kan door zijn eigen financiële kennis en kunde te combineren met het gebruik van online data een completer beeld vormen van de financiële prestaties van zijn klanten en zo gerichter advies geven. Deze adviesrol zal in mijn optiek steeds meer aan belangrijkheid winnen in de komende jaren.

Gerichter financieel advies

De financiële sector ziet steeds meer starters die zich richten op niches in de markt en zich als een alternatief voor- of partner van de bank positioneren. Data-driven marketing en social media zijn voor tech-savvy bedrijven, zoals de meeste nieuwe financiële starters, dé manier om een groot bereik te krijgen. Ondernemers worden hierdoor al snel overspoeld door een breed aanbod van verschillende financieringsvormen. In deze gedigitaliseerde wereld is het aan de accountant om op de hoogte te zijn van de verschillende financieringsoplossingen in de markt en om te weten welke vorm van financiering perfect aansluit op de behoeften en financiële prestaties van de ondernemer.

Bij het kiezen van financiering wordt gekeken naar financiële gegevens zoals omzet, eigen vermogen, schulden, doel van financiering en looptijd. Deze gegevens kunnen snel geëvalueerd worden aan de hand van trends en rapportages, automatisch gegenereerd in het online boekhoudprogramma van de klant, en heeft de accountant meteen ter zijn beschikking. Hierdoor kan hij een specifieke en goed overwogen financieringsoplossing voorstellen aan de klant. De meeste financiers die een online platform hebben bieden een koppeling met online boekhoudprogramma’s aan. Hierdoor kan informatie op een efficiënte en veilige manier en in een standaard formaat uitgewisseld worden tussen financier en accountant, kan een financieringsaanvraag sneller voltooid worden en worden de nodige aanpassingen aan de balans van de ondernemer automatisch doorgevoerd. Kortom, een win-win-win situatie voor de ondernemer, de accountant en de financier.

Administratieve processen zullen steeds meer geautomatiseerd worden, maar er zal nooit een tijd komen waarbij de rol van accountants als financieel expert zal verdwijnen. Slimme software en algoritmes nemen gestandaardiseerde boekhoudtaken over en kunnen financiële data overzichtelijk structureren, waardoor je als accountant gerichter advies kunt geven. Als het echter gaat om het kiezen voor de juiste financieringsoplossing, blijft de expertise van de accountant doorslaggevend, omdat hij de klant op een persoonlijk niveau kent en precies weet wat zij nodig heeft om haar bedrijf te laten groeien.

[Niels Turfboer, directeur van Spotcap]

Gerelateerde artikelen