ONL: Afschaffen regels nodig voor economische groei

Ondernemerslasten drastisch omlaag, het vaste arbeidscontract op de schop en de twee jaar doorbetaling bij ziekte moet per direct worden afgeschaft.
Dat zijn de belangrijkste zaken die de ruim 400 ondernemers die vandaag in Den Haag bijeen kwamen, hebben besloten. ONL wil de collectieve lasten met 50 miljard verlagen, de innovatie-investeringen verdubbelen, en een minister van Ondernemerschap en Afschaffen.
 
Oud-bewindspersonen Willem Vermeend en Jan Kees de Jager erkenden dat vergaande beperking van regels nodig is om Nederland weer echt ondernemend te maken. Maar ook staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes gaf ruiterlijk toe het “bizar te vinden dat er nog zoveel bizarre regels zijn.” Hij pleitte fel voor een verkleining van de wig tussen bruto en nette salaris.
 
Onder leiding van het vernieuwde schaduwkabinet van ONL, werden woensdag en donderdag de belangrijkste groeiproblemen niet alleen besproken maar ook concreet aangepakt. Dat gebeurde in een enorme ‘werk’-tent recht tegenover de Tweede Kamer. Eric Wiebes nam daar persoonlijk de ONL-schaduwbegroting – het ondernemers alternatief voor de Prinsjesdagplannen – enthousiast in ontvangst uit handen van ONL-voorman Hans Biesheuvel. 
Wiebes noemde het een gedegen en goed doordacht plan en is blij dat de ondernemersbegroting ook een verlaging van de staatsschuld bewerkstelligt. “En tóch een verdubbeling van de innovatie investering oplevert. Dat zie ik bij veel teveel andere mooie plannen niet”, Aldus Wiebes. De schaduwbegroting levert een toekomstbestendige economische groei op van 3%.
 
Ondernemend Nederland heeft zich twee dagen lang verenigd om een serieuze agenda op tafel te leggen. Met deze haalbare en realistische plannen gaat ONL de Tweede Kamer en het kabinet wakker schudden voor een beter ondernemersklimaat. Hans Biesheuvel: “We moeten van laf naar lef! We gaan door, en komen terug. Volgend jaar en het jaar daarop. Net zolang tot we de politieke agenda naar onze hand hebben gezet. Ondernemend Nederland is dé banenmotor van ons land. Creëer als politiek perspectief en een stimulerende omgeving, dan gaan ondernemers vanzelf weer écht investeren en durven ze ook weer werknemers aan te nemen.”
 
Aan het einde van de Nationale Ondernemersdagen werd Wim van der Leegte (CEO VDL-group) uitverkozen en gehuldigd als dé Nationale Ondernemer 2015. 
 
Hans Biesheuvel (ONL), belangenbehartiger van ondernemend Nederland, ziet overbodige regels graag zo snel mogelijk gesloopt.