Ongetraind personeel zwakste schakel in cyber security

Professor Richard Benham waarschuwt dat banken, overheden en andere financiële instellingen extra kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen door inadequaat getrainde medewerkers.

Instellingen als banken en verzekeringen, maar ook en vooral overheden kunnen “op de knieën gedwongen” worden door kwaadwillende hackers, omdat grote aantallen medewerkers (nog) niet voldoende getraind zijn om veilig te werken, zo stelt Professor Richard Benham, visiting professor in cyber security management aan Coventry University, in het Britse magazine Computing vandaag.
Hij reageert onder meer op de recente reeks cyber-aanvallen tegen wel erg prominente doelen – zoals het aan IS gerelateerde CyberCaliphate dat gedurende korte tijd de twitter- en Youtube-accounts wist te kapen van het US Central Command, het machtigste leger van de hele wereld.

Daar kun je lacherig over doen, zegt Benham, net als over steeds vaker voorkomende ‘kleine’ cyberchantagepogingen – maar het is wel een waarschuwing dat er veel serieuzer gevaren dreigen. Als kwaadwillende lieden echt de kernsystemen van een bank weten binnen te dringen omdat het personeel slordig omgaat met passwords en email kan een verstrekkende financiële chaos het gevolg zijn.

De universiteit van Coventry biedt sinds kort een MBA in cyber Security Management aan,

www.computing.co.uk

Gerelateerde artikelen